Malgrat que l'entorn del president, Quim Torra, vol evitar donar per fet la seva inhabilitació, la intervenció del cap de l'executiu català aquesta tarda al lliurament de les Creus de Sant Jordi, ha tingut un cert regust de comiat. Els presents amb un llarg aplaudiment a la seva intervenció, que el president ha rebut a peu dret, després d'un discurs reivindicatiu en què ha advertit que Catalunya malda per ser lliure perquè sense llibertat no hi ha cultura ni talent.

"Som un poble amb història, difícil, però la nostra història, amb ànima, amb passió, que malda per ser lliure perquè sense llibertat no hi ha cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat", ha advertit el president en acabar el lliurament de les Creus davant d'un saló Sant Jordi gairebé buit pel coronavirus i on tot just eren presents els guardonats i els represetants del Govern.

Torra ha assegurat que totes les persones distingides amb la Creu de Sant Jordi d'aquest any són un exemple i reflex de Catalunya, del seu "esperit de treball, d'aquest capteniment, d'aquesta solidaritat i compromís de la societat catalana, que evidencien que som un poble amb vocació de futur i personalitat pròpia", ha subratllat.

El president ha agraït l'exemple i dignitat dels guardonats i ha citat Mercè Rodoreda que, en una ocasió similar a aquesta va advertir que la millor manera de tenia de servir el país és fer la feina de la millor manera possible.

Les paraules de Torra, que ha tancat amb un "per vosaltres, per Catalunya, per Sant Jordi i per la vida", han estat acollides amb un llarg aplaudiment, abans que l'acte acabés amb la interpretació de Els Segadors.

En nom dels guardonats d'aquest any, ha intervingut el cuiner Joan Roca amb un breu parlament i l'actriu Imma Colomer, que ha tingut un record per als presos i exiliats -"em sento privilegiada pel simple fet de poder parlar amb llibertat en un moment en què altres malauradament no poden fer-ho en ple dret, penso en els nostres polítics empresonats i exilats que amb tanta fermesa han defensat les seves conviccions", ha subratllat-, ha reivindicat la llengua catalana i les arts escèniques, i s'ha declarat portaveu de les dones que no han rebut mai un guardó.

Entre els guardonats que aquesta tarda han recollit també la Creu de Sant Jordi, hi havia els pares de Guillem Agulló, mort el 1993 a mans d'un militant neonazi.