El Govern ha posat en marxa aquest dimarts el consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, que té per encàrrec "analitzar i oferir la metodologia i el programa d'un debat de definició del model de país que vol la ciutadania". Així ho ha definit el president, Quim Torra, en la presentació que ha tingut lloc aquest dimarts al Palau de la Generalitat, acompanyat del cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach, que serà l'encarregat de dirigir aquest consell. 

Torra ha definit la posada en marxa del Fòrum com "un dels punts clau de l'acord de legislatura", juntament amb l'Espai Lliure de Brussel·les. El president també ho ha qualificat d'"eina republicana" i ha defensat que ha de servir "per avançar d'acord amb el dret a l'autodeterminació del poble català i amb la voluntat d'una immensa majoria de la ciutadania de decidir el seu futur".

El president ha defensat que l'encarregat de dirigir aquest consell sigui Llach, ja que ha recordat que va ser l'encarregat de presidir la Comissió d'Estudi del Procés Constituent durant la legislatura passada en substitució de Muriel Casals.

"L'objectiu no és crear una Constitució catalana"

En el seu torn de paraula, Llach ha explicat que no es tracta d'iniciar un "procés constituent", ja que ha defensat que això "ho hauria de fer el Parlament un cop la independència efectiva estigués proclamada", sinó de "debatre". "El nostre objectiu no és crear una Constitució, sinó animar la gent a debatre", ha explicat l'exdiputat, que ha afegit que un cop acabat el debat, "tindrem unes conclusions sobre la taula" i "sabrem què vol el país". 

Així doncs, Llach ha defensat que el Fòrum té per objectiu aconseguir una "gran participació ciutadana que reflexioni sobre qui volem ser" i que conflueixi esforços amb les "associacions socials del país". D'aquesta manera, es pretén "propiciar l'escenari perquè les associacions activin el front", així com "comparar metodologies" d'altres països sobre "com portar a terme el procés constituent". 

Entre 10 i 20 membres de diverses ideologies i sense retribució

Llach ha evitat revelar qui formarà part d'aquest Fòrum ―que estarà format per entre 10 i 20 persones―, però ha volgut deixar clar que hi haurà actors de diverses ideologies. "És totalment inclusiu, qui vulgui hi pot participar. Aquí no s'exclou a ningú", ha defensat Llach a preguntes dels periodistes sobre com es garantirà que tota la societat hi estigui representada i no només els independentistes.

En aquest sentit, Llach ha defensat que es volen "dirigir al 100% de la societat" i Torra ha garantit que l'organisme tindrà la "màxima independència" i "autonomia"

Pel que fa a l'estructura, Llach en serà el president, però hi haurà una vicepresidència i una secretaria. Cap dels seus membres tindrà retribució econòmica per les seves funcions, ni tampoc per l'assistència a les reunions del consell. Segons ha explicat el president, el Fòrum s'inscriu dins la Llei 10/2014 corresponent a les consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana. 

Torra nomenarà en els propers dies la resta de membres del Fòrum a proposta de Llach.