Quim Torra defensa les línies vermelles de Junts per Catalunya per negociar una possible investidura de Pedro Sánchez. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha estat taxatiu; o s'aconsegueixen tant l'amnistia com l'autodeterminació, o no ha d'haver-hi suport de Junts a la investidura. "Per mi són innegociables i si el PSOE no n'acceptés una de les dues, per mi s'ha de votar que no", ha sentenciat. Ha considerat que aquesta és "una gran oportunitat" de l'independentisme per "recuperar la credibilitat".

Respecte a les negociacions per la Mesa del Congrés, Torra ha apuntat que era només un primer pas. "La batalla major és ara i en aquesta no cediria ni un mil·límetre", ha explicat i ha considerat que la votació per la presidència al Congrés era "menor".

La importància del concepte

Aquest dilluns, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, no ha volgut lligar la cerca a una "solució jurídica" al concepte amnistia. Preguntat per això, Torra ha remarcat la importància que l'amnistia mantingui aquest nom i que no es busqui un altre concepte per referir-s'hi: "El nom fa la cosa". També s'ha preguntat "per què és possible ara i fa quatre anys no". Pel que fa a l'autodeterminació, l'exdirigent de la Generalitat creu que el govern espanyol haurà de donar també en aquest sentit "algun fet demostrable i comprovable".

De nou amb relació a l'amnistia, ha estat preguntat per la possibilitat que l'amnistia inclogui Laura Borràs, Torra ha dit que seria equivocat començar a parlar de noms. "L'important aquí no és començar a parlar de noms, sinó de fets; i aquesta és la negociació dura i s'ha de ser molt acurat i precís".

Carles Puigdemont a la Catalunya del Nord

Torra ha explicat que ell i Carles Puigdemont es veuran a la Universitat d'Estiu a Prada de Conflent. Puigdemont hi va sense la immunitat d'europarlamentari, de manera que Torra ha apuntat que si fos detingut aquest dilluns "faria saltar pels aires totes les negociacions de Junts i ERC amb el PSOE per a la investidura". Ha assenyalat que "un cert risc sí que corre" Puigdemont, respecte a una possible detenció en cas que el jutge instructor de l'1-O, Pablo Llarena, reactivés l'euroordre contra l'expresident. Tots dos es retrobaran a Prada de Conflent en l'acte d'homenatge a Pau Casals organitzat per l'UCE i on també hi haurà els expresidents Jordi Pujol i José Montilla i el president Pere Aragonès.

Per altra banda, Urtasun també s'ha posicionat sobre la presència de Puigdemont a la Catalunya del Nord i ha afirmat: "Espero que es permeti fer l'acte de Prada de Conflent de Puigdemont i que es puguin trobar solucions jurídiques per resoldre la seva situació".