La tensió entre JxCat i ERC ha tornat a fer-se evident al ple del Parlament, i de nou, la sessió de control al president, Quim Torra, s'ha convertit en un intercanvi de retrets amb el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià. L'un i l'altre han rebutjat davant del ple les disputes entre els socis de Govern i s'han emplaçat a buscar els acords, però alhora els seus arguments feien evidents les diferències que els separen.

Mentre al Congrés dels Diputats es debat la pròrroga de l'estat d'alarma que prosperarà gràcies a l'abstenció d'ERC, cosa que ha provocat les protestes de JxCat, el portaveu republicà ha advertit al president que cal liderar la Catalunya del futur. "Els drets es conquereixen, els passos endavant es fan, hem de fer, fer i fer, no instal·lar-nos en la queixa o en el no a tot, hem de fer que les coses passin i en general passen millor treballant i acordant que no pas amb retrets", ha reblat.

Torra ha replicat als retrets de Sabrià, demanant-li com es pot pensar que el govern del PSOE és progressista quan manté presos polítics, i ha advertit que Catalunya ha de fer el contrari que l'Estat espanyol. 

El president ha defensat una Catalunya respectuosa amb els drets fonamentals, la llibertat d'expressió i manifestació, "no condicionada per lobbys econòmics caducs sinó capaç d'imposar-se a aquests lobbys". Així mateix ha reclamat regeneració democràtica, que els partits siguin empoderats pels militants, que puguin intervenir amb llibertat sense "sentir-se coaccionats". 

En el torn de resposta, el president ha reclamat als republicans ser capaços de reflexionar sobre el futur del país. "Ser capaços de posar aquestes reflexions per sobre de les nostres picabaralles de vol curt i alçar la mirada, alçar l'horitzó. Veure el país que volem construir. Jo el vull lliure, altres potser no", ha advertit.

Emplaça els comuns i el PSC

En resposta a la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, Torra ha insistit que el seu govern "no farà ni una retallada i menys en política social" i l'ha emplaçat a assumir la seva responsabilitat —"molt important ara que governen a l'Estat espanyol", ha dit— per al retorn del deute pendent de l'Estat espanyol amb Catalunya. Torra ha xifrat en 3.400 milions de deute històric, més els 3.500 milions de la disposició addicional tercera, i el deute provocat per la infravaloració del finançament dels Mossos, la qual cosa situa el total en 9.000 milions d'euros. "Això està a les seves mans solucionar-ho", ha advertit.

També en la resposta al president del grup socialista, Miquel Iceta, ha reclamat de l'Estat els recursos per poder fer front a la situació provocada per la pandèmia, ha insistit a demanar que el govern de Pedro Sánchez elevi la capacitat d'endeutament de Catalunya a l'1%, o el retorn del dèficit fiscal i els deutes històrics. 

En la resposta al diputat de la CUP Vidal Aragonès ha reiterat que el Govern no té pla B davant del tancament de Nissan perquè el seu pla A és mantenir els llocs de treball i no donar per definitiva la decisió de tancament. Torra ha insistit que no reconeixen la interlocució de Nissan Europa i volen la interlocució amb el Japó.