El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest divendres "sacrificis" i "un canvi cultural radical" perquè Catalunya lideri la "revolució d'acció climàtica" necessària per mitigar el deteriorament del medi ambient. Per fer-ho Torra posa una recepta: el compromís amb el Pacte Verd o Green New Deal impulsat en el si de la Unió Europea. Des del govern de la Generalitat també han promès que comptabilitzaran fins i tot el cost que tindria "no actuar sobre infraestructures o processos de producció obsolets" com una forma de generar consciència. 

El conseller de Territori, Damià Calvet, demana fer-se la pregunta a la inversa: avaluar les conseqüències en un escenari que no contempla la conscienciació. "Què ens costarà actuar contra el canvi climàtic? Quins canvis d'hàbits, de consum o de mobilitat haurem de fer?".

Torra ha exigit també "autocrítica i autoexigència per reconèixer allò que no hem fet bé" alhora que ha urgit a empreses, entitats i ciutadans a prendre la iniciativa en lloc de "esperar que una normativa els obligui". Com Calvet, el president també ha reiterat que "ja no estem en temps de declaracions" sinó que cal "passar a l'acció: és un repte i una oportunitat que requereix exigència i deure", ha agregat. 

A les portes del TNC, on s'ha celebrat l'acte, diferents organitzacions mediambientals s'han manifestat per no ser convidades. També reclamen que "el govern ha de parlar seriosament de mesures però sense ampliacions de port, aeroport o autopistes". Com recorda el Grup Rebel·lió o Extinció Barcelona.

manifestacio

En paral·lel, Fridays For Future ha convocat una manifestació aquesta tarda a les 17.30h a Plaça Catalunya de Barcelona.