El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat el president de la Generalitat, Quim Torra, a declarar com a investigat el proper 29 de juliol en la segona causa per desobediència per no retirar la pancarta dels presos del Palau de la Generalitat el setembre passat.

El magistrat fixa aquesta data perquè el lletrat argumenta que no ha obtingut resposta de l'Oficina de la Presidència de la Generalitat quan l'ha requerit per fixar un dia que fos compatible amb l'exercici de les seves obligacions públiques.

El jutge el cita a les 10 del matí. També accepta l'associació Impulso Ciudadano, que va presentar la denúncia inicial, com a acusació popular un cop consignada la fiança corresponent. El jutge instructor havia requerit a Impulso Ciudadano que aportés una fiança de 1.000 euros per poder exercir d'acusació popular en la causa i va preguntar a l'Advocacia de la Generalitat si tenia interès a personar-s'hi com a part i en quina condició, ja que Torra ja té advocat designat .

La setmana passada el TSJC va obrir diligències per segon cop contra el president, de nou per desobediència. El jutge instructor de la causa, Carlos Ramos, va obrir diligències prèvies per "esclarir els fets investigats" i va demanar a l'oficina del president "la data més adequada" per a la compareixença.

Segona causa per desobediència

Aquesta causa té l'origen en una denúncia de l'entitat Impulso Ciudadano per no acatar l'ordre del TSJC. El 23 de setembre, el tribunal va donar a Torra 48 hores per retirar la pancarta sobre els presos polítics de la façana del Palau de la Generalitat. Finalment, va ser retirada el dia 27 pel cantautor i exdiputat Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals.

La defensa de Torra va presentar un recurs de súplica contra l'admissió a tràmit d'aquesta causa, però el tribunal el va rebutjar. Prèviament, ja havia desestimat les recusacions dels magistrats plantejades per la mateixa defensa.

Aquesta és la segona causa per desobediència a la qual fa front Torra. El president ja va ser jutjat per no retirar aquesta mateixa pancarta, en aquest cas en període electoral, i va ser condemnat a un any i mig d'inhabilitació. Aquesta sentència està pendent del recurs presentat per la defensa de Torra al Tribunal Suprem.