El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que en cas que finalment hi hagi una condemna en el procés contra l'1-O que se segueix al Suprem proposarà al Parlament una resposta que "ha de ser democràtica i basada en el dret d'autodeterminació de Catalunya".

Durant l'acte de presentació del llibre de Jaume Alonso Cuevillas 1 judici (polític) i 1000 preguntes, el president ha assegurat que en cap cas no pot acceptar una condemna en el judici contra els responsables de l'1-O perquè ha de "vetllar pel prestigi de la institució".

No obstant, quan el periodista Antoni Bassas que actuava com a moderador li ha demanat concrecions sobre la proposta que pensa plantejar, ha evitat entrar en més explicacions per una qüestió de "prudència". Un ahí lo dejo, segons el consell de l'advocat Cuevillas. 

Ha advertit que l'independentisme ha de ser fort a Catalunya perquè el país està en "aquest procés de fer la república catalana". "L'existència de presos polítics i també d'exiliats gairebé ens obliga a seguir avançant", ha reblat el president, que ha comparat l'1-O amb el 14 d'abril del 1931.

De la seva banda, Cuevillas ha assegurat que a diferència del que va passar fa 80 anys, aquest cop s'aconseguirà la independència i que el detonant pot ser "qualsevol cosa", des de la sentència de l'1-O zfins a la situació econòmica. "Perdrem el judiic, perquè ja està escrit, però guanyarem la república gràcies a perdre el judici", ha sentenciat.

Enfront de la proposta independentista, el president ha retret que el socialista Pedro Sánchez no es va atrevir a tirar endavant les converses que es van plantejar entre els dos governs, i ha relativitzat l'amenaça que representa Vox. "Analitzem, quin és el programa estrella de Vox, a banda de posar-me a la presó? Proposa un 155 indefinit, però, alerta, això ja ho va fer el partit socialista", ha ironitzat.

L'acte s'ha fet al teatre Poliorama i ha comptat també amb la participació de l'advocada i activista Magda Oranich que ha comparat el tribunal que jutja els responsables del procés amb un tribunal d'ordre públic. "És evident que hi havia menys garanties, però la qüestió de fons me'l recorda", ha assegurat.

D'altra banda, Cuevillas ha negat que hagi aconsellat Carles Puigdemont no tornar a l'Estat espanyol si aconsegueix l'escó al Parlament europeu, sinó no fer-ho tan aviat com aconsegueixi l'acte. Segons el lletrat, fins que no es resolgui el contenciós que es pugui plantejar arran la designació de Puigdemont, l'europarlament no es pot constituir plenament, per la qual cosa la decisió al respecte serà ràpida.