Un dia després de la sentència al procés i als peus de la tomba de Lluís Companys, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut defensar de nou el dret a l'autodeterminació i, denunciant que la sentència tingui per "objectiu que no es torni a fer", ha avisat: "ho tornarem a fer". "Mai no defallirem en l’exercici del dret a l’autodeterminació", ha afegit.

En el 79è aniversari de l'afusellament del president Companys a mans del franquisme, Torra ha defensat que Catalunya torna a viure "una hora greu", després de les condemnes de 9 a 13 anys de presó als líders del procés, i ha volgut defensar que fer un referèndum "no és un delicte" ni està al Codi Penal. 

El president ha fet l'ofrena al Fossar de la Pedrera acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i d'una àmplia representació dels consellers del Govern.

"Primer govern democràtic de la UE a la presó"

Al seu torn, Aragonès ha volgut denunciar que Catalunya té avui "el primer govern democràtic de la UE condemnat a presó". El vicepresident ha fet un paral·lelisme amb el judici a companys, malgrat voler deixar clar que les "circumstàncies" i els "temps són diferents", i ha defensat que si aleshores la societat catalana va tirar endavant, ara també ho farà. Amb tot, ha defensat que el Govern està "plenament compromès" amb la llibertat de Catalunya i que, malgrat les circumstàncies, ni el "país" ni les "institucions" cediran.

També ha passat pel Fossar una delegació de la Mesa del Parlament encapçalada pel president Roger Torrent, que ha defensat que cal respondre a la sentència amb una "proposta de futur" que passi per tres eixos: "llibertat, amnistia i referèndum". El president també ha criticat que la sentència intenti condemnar "drets fonamentals i la democràcia" i l'ha qualificat d'"injusta i injustificable".

Colau demana que la campanya del 10-N no afecti el diàleg

Finalment, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a abandonar "la política de trinxeres" i a fer "política en majúscules". Per això, malgrat que la campanya electoral del 10-N estigui a punt de començar, ha demanat a tots els líders polítics que tinguin "mirada llarga" i que es posin "les bases per intentar resoldre el conflicte". A més, ha exigit al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que tingui "responsabilitat", "mesura" i "empatia" i que eviti "agreujar el conflicte". 

Pel que fa als partits, també hi havia una àmplia representació de JxCat, ERC, els comuns, el PDeCAT i Demòcrates. Qui no hi era aquest any ha sigut el PSC que, a diferència d'altres anys en els quals feia una ofrena com a partit, només hi ha estat present a través de l'expresident José Montilla i el secretari segon de la Mesa, David Pérez. Segons han explicat fonts socialistes, no hi han anat com a partit "per evitar barrejar l’homenatge a Companys amb la valoració de la sentència".