El president català, Quim Torra, ha pressionat en roda de premsa el president espanyol, Pedro Sánchez, i l'ha emplaçat a "no perdre més temps" per aplicar una política "keynesiana" massiva de salvament de l'economia i dels llocs de treball, a causa de la crisi social que ha creat el coronavirus. Torra ha promès que ell no farà "cap retallada" a la Generalitat, tot i que treballen amb una "mà o mà i mitja lligada a l'esquena" pel dèficit fiscal del 8% del PIB català. "Ens endeutarem", ha anunciat.

Torra ha resumit la seva proposta en 5 idees bàsiques, adreçades al govern espanyol:

- Renda bàsica universal urgent. "Portem dos mesos esperant", ha recordat.

- Protegir les pymes i els autònoms, amb una moratòria de pagament d'impostos.

- Política clara i transparent de l'Estat, sense afavorir "els lobbies econòmics de sempre", en al·lusió a l'economia no productiva.

- El govern espanyol ha d'entendre que "tot el que no es gasti els propers tres mesos, s'haurà de multiplicar per molt més si les empreses fan fallida".

- Aplicar sense demora un permís retribuït per a famílies que no poden teletreballar.

Segons Torra, un dels objectius és no perdre cap lloc de treball i per això ha demanat una política ambiciosa del govern espanyol.  "Cal que el rescat de les empreses sigui immediat i massiu", ha insistit. "És hora d’aplicar urgentment en els pròxims 3 mesos una política de salvament de l’economia i dels llocs de treball. Cal una política keynesiana; no podem perdre més temps”, ha reiterat.

"Cal que aquesta crisi l'assumeixi l'Estat. Cal que el rescat a les empreses sigui immediat i massiu amb moratòries al pagament d’impostos, transferències a les empreses dels sectors més afectats i subvencions a les empreses que hagin de reduir el negoci per mantenir la distància de seguretat”, ha argumentat. "Tot allò que no gastem ara, es multiplicarà en els pròxims mesos. Correm el risc que els ERTO s’acabin convertint en ERO”, ha advertit amb rotunditat. 

Torra, que ha participat aquest matí a la conferència de presidents, també ha reclamat al govern del PSOE i Podemos extremar la sensibilitat social, però amb sentit clar del que passa. "Si en l'anterior crisi, els ciutadans van ser els qui amb els seus impostos van rescatar els bancs, ara els bancs tenen l'obligació moral de rescatar les persones i les empreses". "Milers de llocs de treball estan en lloc ara mateix. No podem deixar caure centenars i centenars d'empreses; el pla de desconfinament ha d'anar estretament lligat d'un pla de salvació de l'economia", ha apuntat.

En aquest sentit, el president ha revelat que ha demanat claredat i transparència a Sánchez. "No es pot afavorir els lobbies econòmics de sempre. Cal que aquesta crisi l'assumeixi l'Estat i les administracions. No les persones i les empreses", ha reiterat. 

Torra ha reclamat aplicar sense demora un permís retribuït per a famílies cuidadores de nens i nenes fills i de persones dependents, que no puguin teletreballar, i que per tant hagin d'acudir a la feina. "Hem de donar tranquil·litat i confiança a les famílies amb infants, o que tinguin a càrrec seu alguna persona dependent. Per això he demanat que s'apliqui sense demora un permís retribuït", ha indicat.

El president ha indicat també que està "molt preocupat" pel pacte del govern del PSOE i Podemos amb Ciutadans.