Les relacions entre el Govern i la Casa Reial són des del discurs del monarca el 3 d'octubre de 2017 molt més fredes i distants, i cada vegada que han de coincidir en un acte sorgeixen els mateixos dubtes protocol·laris. Sis mesos després de la polèmica sobre l'assistència del president Quim Torra als Jocs del Mediterrani per la presència de Felip VI, tots dos tornaran a coincidir en la inauguració del Mobile World Congrés

Preguntat per com reaccionarà Torra aquesta vegada, el conseller d'Interior, Miquel Buchque aquest dimarts ha agafat les funcions de portaveu en absència d'Elsa Artadi, ha assegurat que el president assistirà als actes perquè és un gran esdeveniment que "té afectació a l'economia i a l'empresariat català". "Independentment de qui vulguin convidar, nosaltres hi assistirem", ha defensat Buch. 

Això sí, no participarà del besamans oficial. Buch ha assegurat que el president saludarà el Rei perquè "som persones educades i no tenim problema per saludar-nos", però ha defensat que serà de forma "diferent" a la protocol·lària, posant d'exemple el que va passar als Jocs del Mediterrani. "Ens comportarem amb educació i saludant a tothom", ha afegit.

En aquella ocasió, Torra va plantar el Rei en la salutació oficial, però tots dos es van trobar en una sala a part i, a més de saludar-se, el president li va regalar un llibre sobre l'1 d'octubre. Va ser després d'uns dies de polèmica sobre si la Generalitat hi havia d'assistir o no. El president finalment va anunciar que hi aniria, però va explicar que, a partir d'aleshores, cap dels seus membres no assistirà a cap acte del Rei a partir i que no es convidaria el monarca a cap acte organitzat per la Generalitat.