El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat en una entrevista a l'agència nord-americana Associated Press, feta just abans d'iniciar el seu viatge als Estats Units, que el 9 de juliol plantejarà al president espanyol, Pedro Sánchez, la celebració d'un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya. "El nou líder independentista de Catalunya té previst lliurar un missatge al president del govern espanyol, en la seva esperada reunió del mes vinent: una votació autoritzada sobre la secessió catalana d'Espanya és l'única solució a la pitjor crisi política del país en dècades", assenyala l'agència.

"Anirem a la reunió amb el president del govern espanyol disposats a discutir el gran tema...que és el dret a l'autodeterminació de Catalunya. No ens mourem d'aquí", ha indicat. 

Associated Press recorda que el referèndum de l'1 d'octubre, fet amb l'oposició del govern espanyol, va donar uns resultats "que no van obtenir suport internacional i que van conduir a una repressió per part d'Espanya, que es va fer càrrec de la gestió autonòmica fins a principis d'aquest mes".

Torra ha indicat que l'única solució és un referèndum acordat. "Fins que no puguem votar, i votar en un referèndum que sigui legal, vinculant i reconegut per les dues parts com a vàlid, és possible que no trobem cap solució".

Segons Associated Press, Sánchez s'ha desmarcat de la "línia dura" de Rajoy, i proposa una reforma de la Constitució espanyola en un sentit federal. El president deixa clar, però, que per a Catalunya això no és una solució i que l'únic que acceptarien seria incloure al text constitucional el dret de vot per fundar un nou Estat europeu. "Ningú ha d'esperar que renunciem a l'aspiració de la independència. Fins que no resolguem la qüestió de l'autodeterminació és molt difícil que canviï la situació a Catalunya", afegeix.

Torra és a Washington per participar al festival de folk Smithsonian, on Catalunya està convidada aquest any. El president ha insistit en la mateixa idea en una roda de premsa a la delegació de la Generalitat a Washington.

"Si no hi ha una oferta de diàleg i negociació per part de l'Estat espanyol, si el dret a l'autodeterminació de Catalunya segueix sense ser reconegut de cap manera, seguirem endavant amb el nostre projecte", ha afegit.