El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat en la inauguració de l'exposició sobre l'1 d'octubre a Perpinyà (Rosselló), que properament tocarà defensar la República catalana, "tal com va tocar defensar els vots" en el referèndum de l'1-O.

"Nosaltres som forts en la democràcia, cada vot és el nostre baluard. I els hem de defensar, com haurem de defensar la República catalana. És molt important que pensem en tots els sacrificis que caldrà fer per fer efectiva la República, i és important que tinguem present com ens haurem de coordinar per arribar a aquest moment. I és bàsic que mantinguem l'esperança que guanyarem", ha indicat.  

Torra ha assistit a la inauguració de l'exposició 55 urnes per la llibertat, en què 55 artistes han creat una obra d'art a partir d'una de les urnes del referèndum de l'1 d'octubre i que es pot veure a la Casa de la Catalanitat que hi ha a la capital del Rosselló. Anteriorment la mostra es podia veure a Brussel·les.

En la mateixa inauguració, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha intervingut per videoconferència, i ha recordat que amb la mostra a Perpinyà les urnes han tornat al lloc des d'on van sortir abans de ser distribuïdes per al referèndum de l'1 d'octubre. Ha recordat en aquest sentit, la contribució que va fer la Catalunya Nord per al bon funcionament del referèndum.