El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui en l'aniversari del 27-O que el dret de l'autodeterminació i el seu exercici és un dret del poble i que no hi renunciaran mai. Ha reconegut que no serà fàcil, però ha advertit que "tornar enrere no és cap opció". Per aconseguir-ho, ha dit que caldran "grans dosis d'organització i intel·ligència". 

Torra, en la declaració institucional amb motiu de l'aprovació ara fa un any per part del Parlament de la declaració d'independència, ha afirmat que "el compromís amb la llibertat, els drets civils i la democràcia no serà mai moneda de canvi de cap negociació".

"Aquest any no ha transcorregut com volíem", ha reconegut el cap del Govern, que ha denunciat que "tot el pes repressiu de l'Estat espanyol va caure damunt del govern legítim i democràtic". Ha recordat la repressió que va significar l'aplicació de l'article 155 i les accions de l'Estat contra el Govern, els dirigents de les entitats socials i cíviques, i també contra alcaldes, regidors, activistes, cantants i centenars de ciutadans per haver col·laborat amb el referèndum i per haver-se expressat.

Torra ha sentenciat que la "solució" de l'Estat amb el 155 no li va sortir bé, ja que el 21-D van "tornar a perdre" les eleccions. "Avui fa un any que tota l'operació es posava en marxa perquè el mandat d'un poble senzillament no els agradava", ha manifestat el president.

La sentència del Suprem

El president, un cop més, ha insistit que no acatarà una sentència condemnatòria per als presos polítics i que s'enfrontarà amb la força i la legitimitat de l'1-O i del 3-O. "És un judici contra els milions de catalans que el 3 d'octubre de l'any passat van aturar el país per refusar la violència i defensar els nostres drets civils, socials i nacionals. No acceptaré cap sentència que no sigui la lliure absolució dels encausats", ha dit.

El judici del cas 1-O és, a parer de Torra, un judici "contra tot el poble de Catalunya" i contra els seus grans consensos: el republicanisme, el front demòcratic antirepressiu i la defensa del dret a l'autodeterminació.