El president, Quim Torra, ha anunciat aquest dimarts que abans del 15 d'octubre es posarà en marxa el Fòrum Cívic Social i Constituent, amb el qual es proposa obrir un debat de país "a fons", amb la voluntat de traçar "les bases del que ha de ser la Constitució de Catalunya".

El Fòrum tindrà delegacions en totes les vegueries i pretén impulsar un debat com el que fa 40 anys va representar el Congrés de Cultura Catalana. "Necessitarem la col·laboració dels ciutadans que lliurement vulguin col·laborar en aquesta fase zero del projecte de Constitució de Catalunya", ha emplaçat Torra, que ha assegurat que serà un consell "ampli, plural i molt divers", tot i que no ha volgut avançar noms.

Quatre anys de legislatura

Aquesta és una de les línies que inclou el pla de govern que el president ha presentat aquest dimarts, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Després d'uns dies de tensió amb els socis d'ERC en què fins i tot s'ha posat en qüestió la continuïtat del gabinet, Torra ha volgut deixar clar que el pla de govern que avui feia públic és per als quatre anys de legislatura. "Som conscients de la situació d'excepcionalitat, però aquesta situació no ens pot aturar per tirar endavant els nostres objectius", ha assegurat.

Pressupostos sense el PSC

Igualment s'ha mostrat convençut que l'executiu aconseguirà tirar endavant els pressupostos per a l'any vinent, tot i que ha descartat fer-ho amb el PSC.

Junt amb el Fòrum Cívic i dins del capítol d'enfortiment democràtic, Torra ha assenyalat entre els projectes del Govern la posada en marxa en breu de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, i la proposta de la marxa pels drets civils, socials i nacionals que va anunciar en la conferència que va oferir al TNC, a més de la recuperació de les lleis suspeses. "Si el govern no aixeca la suspensió de les lleis socials, l'aixecarem nosaltres, aprovant-les de nou al Parlament, ha advertit.

Avís a Sánchez

La d'avui ha estat la primera roda de premsa de Govern que protagonitza Torra, i les crides al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè concreti les seves propostes de diàleg s'han convertit en un dels eixos centrals de la seva intervenció.

Ha advertit que l'Estat espanyol ha de moure moltíssimes fitxes davant la gravíssima situació que hi ha a Catalunya, amb exiliats i presos polítics i ha exigit saber què vol dir Pedro Sánchez quan parla de diàleg i solucions polítiques.

Torra ha exigit a Sánchez "transparència i sinceritat" i ha recollit la proposta que planteja Carles Puigdemont sobre la mediació internacional. "Podríem trobar una solució política amb un referèndum acordat. La proposta és molt clara i la proposta de Pedro Sánchez no sabem quina és", ha advertit.

No es demana indult

El que ha rebutjat sense embuts és la proposta de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, sobre l'indult. Ha replicat que ni cap pres polític ha dit que s'hi volgués acollir, ni ell considera que ho hagin de fer. "Exercir la democràcia no és delicte, el delicte és que et peguin", ha advertit.

La resposta davant l'acord dels partits independentistes sobre la suspensió dels diputats encausats per l'1-O ―que s'ha presentat aquest migdia― servirà, a parer del president, per conèixer la voluntat de diàleg de Sánchez. En ser preguntat al respecte, ha advertit que el sorprendria "moltíssim" que el Govern de l'Estat, que assegura que està predisposat al diàleg, recorregués la decisió de traslladar la suspensió al ple. "Ni m'imagino que el govern de l'Estat es plantegi recórrer", ha advertit. 

El president ha insistit que la restitució del Govern continua sent l'eix i ha advertit que, tot i haver-se completat la restitució de les institucions suspeses, falta una peça fonamental, que és el president Carles Puigdemont. "La restitució no ho serà mai fins que els nostres líders polítics i el president Puigdemont tornin", ha assegurat. Torra ha recordat que els presos polítics són la punta de l'iceberg d'una situació que ha afectat al voltant de 1.500 persones que s'han vist investigades a Catalunya.