"Sent aquest silenci, senyora Arrimadas? És el que queda del seu pas pel Parlament. El no-res". Amb aquest dur retret s'ha acomiadat el president Quim Torra de la fins ara líder de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, que aquest dimecres ha participat en la seva última sessió de control al Govern abans de prendre possessió com a diputada del Congrés el proper 21 de maig. 

La seva última intervenció en sessió de control -no al ple que serà aquest dijous-, ha acabat amb una nova enganxada entre els dos mandataris, marcada per un to molt dur, com ha estat la tònica habitual durant tota la legislatura. Torra ha aprofitat per acomiadar-se'n, acusant-la de no haver aportat res a la política catalana. "Vostè no ha construït res, no ha volgut dialogar amb ningú, només ha fracturat. És l'antipolítica. L'única proposta que té per Catalunya és aplicar el 155", li ha etzibat.

Poc abans, Arrimadas havia aprofitat per amenaçar de nou al president, que la setmana que ve ha de declarar al TSJC acusat de desobediència per la polèmica dels llaços grocs al Palau de la Generalitat, i l'havia advertit que "es comença desobeint els tribunals i s'acaba fugit". "Espera ser company de pis de Puigdemont a Waterloo?", li ha preguntat, en una intervenció on també l'ha titllat de ser el "president del llaç" i de portar a terme un procés sobiranista que assegura que és "un fake" i que ha fet "mal" a la societat catalana.

El president li ha contestat amb duresa, assegurant que Ciutadans està "en liquidació a Catalunya", en referència als cinc escons aconseguits en les eleccions del 28-A després de la victòria del 21-D. En aquest sentit, Torra ha assegurat que el partit taronja no té "cap projecte" per Catalunya i ha assegurat que "han fracassat" en la seva estratègia de confrontació. També li ha retret que basin la política en querelles, però ha defensat que no anirà al Tribunal "a defensar-me de res", sinó a "defensar drets fonamentals".

També el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral -que també viu el seu últim ple abans de marxar al Congrés- ha carregat contra Arrimadas. En aquest sentit, li ha demanat que "no es posi nerviosa" i li ha retret que el president del seu partit, Albert Rivera, anés a la Moncloa a oferir els seus senadors per aplicar de nou l'article 155 de la Constitució quan "no n'han tret ni un a Catalunya". 

De Gispert i el 26-M, coprotagonistes del ple

El ple també ha estat marcat per l’imminent inici de la campanya electoral per les municipals i europees, que tindrà lloc aquest dijous, i que ha impregnat gairebé totes les intervencions. Els partits han volgut mostrar els seus posicionaments i marcar distàncies i discrepàncies amb la resta de grups, amb la mirada posada a la nova cita amb les urnes el 26 de maig. 

Així, PSC i comuns han retret al Govern la seva "inacció" en polítiques socials i el "fracàs" del desenvolupament de la Renda Garantida de Ciutadania. Torra ha girat les crítiques contra els seus adversaris polítics i els ha acusat de ser-ne corresponsables, amb la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat. A més, als socialistes, els ha retret també haver aprovat el 155 l'octubre de 2017, el que assegura que ha dificultat el desenvolupament de la Renda Garantida. 

Quim Torra Sessio de Control Parlament - Sergi Alcàzar

També ha planat durant la sessió la darrera polèmica sobre l'atorgament de la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert. De fet, el ple ha començat amb una votació provocada per Ciutadans, on demanava una compareixença del president Torra per explicar els motius que van portar al Govern a decidir atorgar-li aquesta distinció. La petició, però, només ha rebut el suport de Cs i PP, i ha quedat rebutjada.

La sessió plenària d'aquesta setmana ja duia a l'ordre del dia una proposta de resolució del PSC que demanava retirar-li la distinció, però que va ser retirat després que el Govern la modifiqués la llista de guardonats aquest dimarts i elminés el nom de De Gispert.

Tot i això, la presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha volgut fer referència a la polèmica durant la seva intervenció, titllant-ho d'"error de l'alçada d'un campanar", i on també ha criticat que mentre s'enceta una "nova primavera calenta" en termes socials, el Govern estigui discutint sobre Creus de Sant Jordi. En aquest sentit, ha assegurat que és una "tràgica i trista metàfora del seu govern i la seva inacció". Torra, per la seva banda, ha demanat "més respecte per De Gispert".

A més d'Arrimadas i Gómez del Moral, aquest ha estat l'últim ple també de nou diputats més. Entre els que marxen al Congrés dels Diputats, hi ha tots els presos polítics menys Raül Romeva, que mantindrà l'acta del Parlament perquè és compatible amb la del Senat.