El Govern metropolità de Tòquio pretén introduir, com a molt aviat l'any 2022, un sistema de reconeixement de parelles del mateix sexe que s'estengui a tot el territori regional amb un estatus equivalent al d'un matrimoni convencional. Així ho va anunciar la governadora de la capital japonesa, Yuriko Koike, durant una sessió plenària de l'Assemblea Metropolitana de Tòquio celebrada dimarts passat. "Presentarem un concepte bàsic del sistema aquest any fiscal, amb vista a introduir-lo el següent, amb l'objectiu d'alleujar els problemes a la vida de les persones involucrades i promoure la comprensió sobre diversitat sexual", va dir Koike durant la sessió, segons declaracions recollides pel diari japonès Manichi.

L'exercici fiscal japonès 

L'exercici fiscal japonès va de l'abril fins al març de l'any següent. Tòquio no és l'única regió a passar l'acció en matèria de drets, les prefectures d'Ibaraki, Gunma, Mie, Osaka i Saga ja han posat en marxa sistemes similars, i diversos districtes de la mateixa Tòquio i altres ciutats del país fa temps que expedeixen certificats per a aquestes parelles en l'àmbit local, que els permet, per exemple, convertir-se en beneficiaris de l'assegurança de vida del seu company i utilitzar descomptes familiars per a certs serveis.

Un pas endavant

Que parelles del mateix sexe poguessin fer oficial el seu matrimoni era quelcom impensable anys enrere fins que no es van començar a introduir aquests sistemes a partir del 2016. I és que el Japó no reconeix legalment el matrimoni homosexual. Ara, les autoritats de Tòquio estan debatent quins serveis estaran disponibles per als beneficiaris del sistema, que pretén resoldre alguns dels problemes que aquestes parelles troben a l'hora de cercar habitatge o optar a serveis mèdics.

Ampli suport popular

El govern metropolità de Tòquio va enquestar el passat octubre els seus residents sobre quin coneixement tenien de la situació de les minories sexuals i la necessitat d'avançar en la protecció dels seus drets. Com a resultat, el 70% dels entrevistats van donar suport a la introducció d'un sistema d'aquestes característiques.

Amb tot, el Govern japonès, encapçalat pel partit conservador Partit Liberal Democràtic (PLD), es resisteix a legalitzar el matrimoni homosexual emparant-se a l'article 24 de la Constitució, que defineix el matrimoni "basat únicament en el consentiment mutu dels dos sexes", entenent que només pot ser entre un home i una dona.

 

Imatge principal: Gent passejant per un carrer de Tòquio/ Pexels