Units per Avançar, el partit del democristià Ramon Espadaler que va anar en coalició amb el PSC a les darreres eleccions, ha topat amb els socialistes per la qüestió de les escoles que separen per sexe. El partit d'Espadaler ha anunciat que trencarà la unitat de vot del grup socialista, i votarà a favor del manteniment de subvencions a aquestes escoles perquè tem que sigui un primer pas per eliminar el finançament a l'escola concertada.

"Nosaltres fem avui un vot diferenciat al del PSC dins del grup parlamentari perquè preval per damunt de tot una escola de qualitat: una escola pública de qualitat -i sempre ens trobaran al costat de la petició de més recursos per a la pública- i també pel concert i la llibertat de creació de centres, que ens sembla absolutament fonamental", ha indicat Espadaler.

"Units per Avançar sempre ha defensat dues qüestions fonamentals en relació a l’educació: la primera és la llibertat de la creació de centres amb ideari propi i l’altra, estretament vinculada amb aquesta, és el dret dels pares a escollir l’educació que volen per als seus fills, perquè en son els principals responsables de la seva educació. Avui aquests dos drets estan en perill: primer, per la llei que s’està fent en aquests moments al Congrés dels Diputats que posa en qüestió el dret dels pares a escollir l’educació que volen per als seus fills i, també, per l’actitud del Govern de la Generalitat, que està intentant laminar i treure alguns del concerts, en aquest cas a les escoles que fan l’opció de la diferenciada", ha afegit.

Espadaler s'ha mostrat molt crític amb els decrets que ha elaborat el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, i ha defensat l'escola concertada "en totes les seves modalitats".