Ciutadans no ha governat mai a Barcelona. De fet, ni a la capital ni a cap del miler d’ajuntaments catalans ―l’excepció va ser Gimenells, on va manar entre el 2007 i el 2011―, ni a cap consell comarcal, ni diputació ni tampoc al Govern.

Amb tot, segons el periodista José Zarzalejos, el partit d’Albert Rivera té a les seves mans “recuperar” Barcelona, gràcies a una sèrie de gestos polítics que passarien per instal·lar-se en el centre polític i donar suport a Pedro Sánchez allà on el PSOE ho necessiti.

Segons l’article "L’èxit de Rivera: investir Sánchez i recuperar Navarra i Barcelona" publicat a El Confidencial, Zarzalejos opina que malgrat els “mals resultats” de Cs el 26-M ―cap alcaldia de rellevància i cap primer lloc en les autonomies que celebraven eleccions―, el partit unionista encara té possibilitats de convertir el fracàs en victòria si és capaç de “tornar al seu origen: un centre liberal, versàtil, que eviti l’arbitratge dels nacionalistes, independentistes i populistes en la política espanyola”.

Aquest cop de timó que demana als de Rivera passaria clarament per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i, a canvi, els socialistes haurien de complir dues condicions: abstenir-se a Navarra, de manera que el govern foral recaigués en Navarra Suma ―coalició integrada per PP, UPN i Cs―, i “que el PSC comparteixi amb Valls l’estratègia per evitar que Ernest Maragall es faci seva l’alcaldia de Barcelona”. Segons l’autor de l’article, així s’evitaria que “el consistori barceloní es perdi per a la causa constitucionalista”.

El cas és que la teoria de Zarzalejos té diverses vies d’aigua. En primer lloc, més enllà del que faci el PSC, hauria de ser Cs qui doni suport clar a Valls en aquesta nova estratègia. En segon lloc, la “causa constitucionalista” que es mantindria seguint aquesta teoria passaria per investir alcaldessa Ada Colau, representant d’una formació que difícilment passa per constitucionalista en el sentit espanyolista del terme.

En tot cas, el que més crida l’atenció és aquesta consideració de “recuperar” Barcelona per part de Ciutadans, un partit que el 26-M va passar de ser la tercera força del consistori a ser la quarta en l’operació Valls. Aquest fet no ha passat per alt al presentador de l’Està passant, Toni Soler, que ja ha quedat astorat que es parli que Ciutadans pot “recuperar” Barcelona.

Es pot recuperar el que no s’ha tingut mai?