El fins ara vicesecretari general d'Unió, Antoni Font, ha sol·licitat la seva baixa del partit davant la deriva ideològica de la direcció democratacristiana, a la qual cada vegada veu més "distanciada" dels postulats que es van imposar en la consulta interna sobre el procés sobiranista del 14 de juny del 2015.

Font, que va formalitzar la seva sol·licitud de baixa dimecres de la setmana passada, just després que l'eurodiputat Francesc Gambús anunciés també el seu adéu d'Unió, havia evitat fins ara fer pública la seva decisió, perquè no té "res en contra de la gent que té el comandament" del partit, segons ha explicat.

Unió, en crisi

És el dirigent més alt a l'escalafó que s'ha donat de baixa del partit des que Unió implosionés fa un any, en vigílies de les eleccions catalanes del 27 de setembre, quan va trencar la federació amb Convergència.

Després de 24 anys de militància a les files democratacristianes, bona part d'ells exercint de cap de gabinet de Josep Antoni Duran i Lleida, Font mantindrà el seu escó com a regidor independent a l'Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) i no contempla trucar a la porta de cap altre partit: "Ara mateix no hi ha cap alternativa en què pugui encaixar", ha assegurat.

El distanciament de Font respecte a la cúpula d'Unió va començar al voltant a les eleccions catalanes del 27 de setembre, a les quals els democratacristians van concórrer per primera vegada en solitari amb una candidatura encapçalada per Ramon Espadaler, després d'haver trencat relacions amb els seus antics socis de Convergència per no compartir el seu full de ruta cap a la independència.

El distanciament del procés

Font va ser un dels membres de la direcció que va defensar el 'sí' en la consulta del 14 de juny del 2015, un referèndum intern en què es va preguntar a la militància si estava d'acord amb seguir donant suport al procés sobiranista amb una sèrie de condicions.

El 'sí' oficialista es va imposar, però la consulta va dividir Unió en dues meitats i el sector independentista, que va advocar pel 'no' perquè recelava de les condicions de la cúpula democratacristiana al procés sobiranista, es va escindir en bloc, per acabar formant Demòcrates de Catalunya.

Font continua defensant els criteris i les garanties que plantejava el 'sí' en la consulta del 14 de juny, però en els últims mesos ha vist com els partidaris de distanciar cada vegada més a Unió del procés sobiranista anaven imposant-se internament.

"La motxilla ideològica ens ha pesat massa", ha reflexionat Font, que sostenia un posicionament "més flexible", favorable a obrir les portes a més sectors de la societat, no directament relacionats amb la democràcia cristiana però amb punts de coincidència amb el model de país i els principis nacionalistes que han caracteritzat a Unió des de la seva fundació el 1931.

Aquesta tardor, Unió té previst celebrar un nou congrés, en el qual haurà de renovar les seves estructures internes, encara que abans haurà de resoldre la situació de preconcurs de creditors en què es troba actualment.