El conseller a l'exili Toni Comín, eurodiputat de Junts, ha manifestat en una entrevista al diari alemany Neues Deutschland, respecte als resultats de les recents eleccions municipals, que "estava clar que a ERC li passaria factura el gir de 180 graus que ha fet". El diari repassa els resultats a Catalunya i assenyala el retrocés dels republicans, amb la pèrdua de 300.000 vots. 

Segons Comín, que va militar a ERC fins al 2019, aquest retrocés és conseqüència del gir polític que significa anar des de la defensa de l'1-O a la idea de donar suport al govern de Pedro Sánchez. "Al seu dia, ERC havia impulsat de forma especial una secessió unilateral d'Espanya si no es podia aconseguir per la via del pacte. Però amb l'inici de la repressió, va esdevenir contrària a aquesta via, i des que està al capdavant del govern català des del 2021, ha incomplert moltes promeses. Va obrir de forma unilateral un diàleg amb el govern espanyol sense consultar el seu soci de coalició, Junts, i ha servit a l'executiu espanyol per aconseguir la majoria parlamentària, sense contrapartides. També va signar un document [en la taula de diàleg] comprometent-se a actuar només en el marc de la Constitució espanyola. Era la renúncia a la independència. I el diàleg que ha intentat no ha donat fruits", ha afegit.

Preguntat per com veu el govern de Pedro Sánchez, Comín ha indicat que el líder del PSOE ha quedat segrestat pel PP i Vox, i no s'ha atrevit a acceptar el dret a l'autodeterminació. "A Espanya -a diferència d'Alemanya, Itàlia o Portugal, no hi va haver ruptura després del règim feixista. La cultura política segueix estant molt contaminada pel franquisme. La dreta espanyola, que té idees predemocràtiques, no accepta que els socialistes del PSOE formin coalicions amb l'esquerra, o pactin amb partits del País Basc o de Catalunya. Sánchez va arribar amb aquests suports al govern espanyol, i per a PP i Vox ha estat un atac als valors sagrats de la nació", ha indicat.

L'eurodiputat creu que Sánchez no ha sabut aguantar la pressió. "El problema de Pedro Sánchez és que el seu govern ha estat incapaç de satisfer les necessitats de la majoria democràtica per obtenir el seu suport. I com que no ho ha fet, ha incitat la meitat de dretes a anar contra ell. Que ara hagi convocat eleccions anticipades és molt arriscat, però era la seva única opció. Les dades econòmiques -el creixement i l'ocupació- no són dolentes, però no haurien impedit un desgast més gran del govern si hagués continuat", ha manifestat.

Comín explica al diari el seu llibre Cartes des del cor d'Europa, que ha editat el Parlament Europeu. "Hi explico com vaig arribar a ser independentista des del federalisme d'esquerres. Feia dècades que treballava en una solució federal a Espanya. Però no és possible, Espanya no la vol. I explico com el grup independentista del 15 % d'electors es va convertir en més de la meitat de la població en pocs anys", ha indicat.