Toni Comín ha estat escollit com a ponent en un dels temes més claus en el futur de la UE: la reforma del règim de comerç de les emissions de carboni. Més concretament, el conseller a l'exili i eurodiputat farà de ponent en l'informe d'Opinió que el Comitè de desenvolupament i ajuda humanitària del Parlament Europeu publicarà en relació amb l'Informe Legislatiu relatiu al règim de comerç de les emissions de carboni a la UE. La notícia ha despertat celebracions per part de Junts i d'altres figures polítiques, entre ells el també eurodiputat Carles Puigdemont. Per la seva banda, Junts ha recordat que es tracta d'un "fet excepcional" que un membre del grup dels No Inscrits del Parlament sigui inclòs en una Opinió que afecta directives de la UE, i també han remarcat el fet que un diputat exiliat hagi aconseguit superat el "bloqueig" per part dels partits polítics espanyols i que sigui vist amb "normalitat" per la resta del Parlament Europeu.

Excepcional

Així, Toni Comín ha superat els obstacles que suposa ser un exiliat independentista en una institució europea i és vist com un membre de valuós per als seus companys. Tal com ha anunciat Junts aquest dimecres, el conseller a l'exili farà de ponent en una Opinió que publicarà un dels Comitès del Parlament Europeu sobre la legislació de les emissions de carboni. En aquest cas, el triomf és que els europarlamentaris vegin i es comportin amb normalitat davant els exiliats independentistes i confien plenament en ells per dur a terme tasques habituals per a qualsevol altre diputat. Per a la formació política, aquesta notícia és motiu de celebració per les circumstàncies que envolten Comín. D'una banda, que un diputat europeu del grup parlamentari dels No Inscrits tingui aquesta responsabilitat ja és un "fet excepcional" en si mateix, sobretot quan es tracta d'un tema de gran urgència per a la UE i que té possibilitat d'influir en la legislació.

Normalitat

D'altra banda, aquest fet encara té més mèrit quan es tracta d'un diputat exiliat i independentista que ha hagut de "superar el bloqueig" sistemàtic dels diputats espanyols a l'Eurocambra, "que pretenen esborrar qualsevol traça de normalitat parlamentària amb un cordó sanitari contra l'independentisme català. Una normalitat que la resta del Parlament Europeu no qüestiona", asseguren des de Junts. El mateix president a l'exili, Carles Puigdemont, ha celebrat la notícia amb un missatge fet públic a Twitter, on ha felicitat Comín. La Comissió de Desenvolupament (DEVE) és una comissió del Parlament Europeu responsable de promoure, aplicar i supervisar la política de desenvolupament i cooperació de la Unió Europea, en particular les converses amb els països en desenvolupament; l'ajuda als països en desenvolupament; i la promoció dels valors democràtics, la bona governança i els drets humans als països en desenvolupament.

TUIT puigdemont comin