L’actor Toni Albà ha estat cridat a declarar per un presumpte delicte d’injúries relacionat amb una sèrie de tuits publicats els dies 3, 9, 16, 19 i 20 d’octubre, segons consta en les diligències prèvies. El cas, que el porta el jutjat d'instrucció 5 de Vilanova i la Geltrú, considera que Albà va fer els aquests dies d'octubre tuits que "poden ser constitutius d'un delicte d'injúries amb publicitat dels articles 208 i 209 del Codi Penal", entre els quals consten comentaris contra la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

 

 

“No descarto la desobediència”, ha afirmat l’actor un cop s’ha assabentat que se’l cita a declarar pels seus comentaris a Twitter, un fet que no tindria res a veure amb les seves imitacions dels reis Joan Carles I i Felip V.

De fet, dimarts l'humorista va rebre la citació per anar a declarar sense rebre informació concreta sobre la causa per la qual se'l citava, tot i que va assenyalar que podria estar vinculat amb les seves caracteritzacions de personatges de la Casa Reial.

Aquest dimecres, i en declaracions a ElNacional.cat, Albà ha assegurat que està en contacte amb els seus advocats per decidir què fa, tot i que no descarta cap escenari, "inclosa la desobediència", ja que al seu parer, "estem en una República que té aturats els seus efectes", i per tant podria no reconèixer el tribunal. 

La diligència cita a declarar Albà el dia 30 de gener, i a més, ofereix la possibilitat de personar-se en el cas a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que portava la causa per sedició contra Jordi Cuixart i Jordi Sánchez fins que aquesta ha passat al Tribunal Suprem. Actualment manté la causa contra el major Trapero.

De fet, un dels tuits que Toni Albà va fer el 16 d'octubre feia referència a la jutge Lamela:

 

Altres tuits fets per Albà en els dies citats, en concret el 3 d'octubre, criticaven la foto de família que es van fer els policies que van reprimir de manera violenta la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, i que van causar un miler de ferits.

 

 

Els humoristes, al punt de mira

La causa oberta contra Toni Albà, originada arran d'un informe de la policia espanyola, se suma als casos oberts contra altres humoristes, com el director de la revista satírica El Jueves per continguts publicats al seu web, i l'humorista Eduard Biosca, més conegut pel personatge del senyor Bohigues.

En el cas del director d'El Jueves, Guille Martínez-Vela, el jutjat d’instrucció 20 de Barcelona va obrir diligències per un presumpte delicte d’injúries per publicar, el passat 5 d'octubre —tres dies després de la violenta actuació policial contra els votants del referèndum de l'1-O—, que a Catalunya s'havien acabat les existències de cocaïna per la massiva presència d'agents als ports de Barcelona i Tarragona, així com en hotels.

Pel que fa al senyor Bohigues, el Cos Nacional de Policia va presentar una denúncia per un comentari sobre el fet que la mateixa policia havia denunciat la presència de rates als vaixells desplaçats als ports de Barcelona i Tarragona per allotjar-los en el marc de les operacions policials a fi d'impedir el referèndum de l'1 d'octubre.