L'actor i humorista Toni Albà ha rebut aquest dimarts al matí una citació perquè comparegui al jutjat de Vilanova i la Geltrú el proper dia 30 de gener en el marc de la investigació per un presumpte delicte d'injúries. 

Tot i que encara es desconeixen els detalls concrets de la denúncia i de la investigació, l'actor apunta en declaracions a El Nacional que sembla estar vinculada amb les seves imitacions de membres de la família reial espanyola. A més, entre la documentació relacionada amb la seva citació, hi hauria un informe de la Policia Nacional.

Albà interpreta el personatge del rei Joan Carles I, entre molts d'altres, des de l'any 2002, en actuacions teatrals i en televisió. D'altra banda i sense deixar la dinastia borbònica, l'actor també va dur a terme el pregó alternatiu de les Festes de la Mercè de Barcelona l'any 2016 disfressat de Felip V. Albà va organitzar aquest contrapregó en rebuig al pregoner oficial, l'escriptor Javier Pérez Andújar.

L'actor ha rebut amb indignació la citació i ho compara amb persecucions durant el règim franquista. "Et castiguen per les idees", ha denunciat, a la vegada que reivindica que "ningú censurarà" el seu dret a la llibertat d'expressió. Es mostra disposat a assumir les conseqüències en què conclogui la investigació, tot i que també deixa la porta oberta a "no reconèixer segons quins estaments".

"A qui més vindran a detenir?", es pregunta, recordant altres investigacions a humoristes com és el cas d'Eduard Biosca, per un acudit del seu personatge 'senyor Bohigues' sobre la policia espanyola a RAC1. "És intolerable, és hora de desobeir", conclou.