Escàndol amb un referèndum per triar el canvi d'un nom de l'hospital estrella de Sevilla. Fa 2 anys el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, anunciava la celebració de la consulta entre els sanitaris de la província de Sevilla per triar el nou nom de l'antic Hospital Militar, recuperat durant la pandèmia de la covid. Així doncs, es va canviar el nom a Hospital Dr. Muñoz Cariñanos, substituint l'anterior denominació —Hospital Vigil de Quiñones— en honor al metge que va acompanyar 'Els últims de Filipines' en el seu tancament a l'església de Baler entre 1898 i 1899. El passat 16 de març es va anunciar el canvi de nom en record al metge assassinat per ETA l'any 2000, gràcies a les votacions en la consulta. Ara, eldiario.es revela que aquest procés no va ser tan democràtic com es va vendre des del govern de Moreno, ja que el nom de Cariñanos va ser el menys votat pel personal sanitari entre les quatre opcions que donava la Junta. 

Tongo a les votacions 

La votació per triar el nom no es va produir tal com s'havia explicat fins ara. Les dues opcions més votades van ser 'Hospital Rosalía Robles Cerdán' —fundadora i presidenta del Col·legi Oficial de Matrones de Sevilla i la seva província— i 'Hospital Vigil de Quiñones' —el nom oficial que tenia fins aleshores—, amb el 63% dels vots. El tercer nom més votat va ser 'Hospital Miguel de Mañara' —impulsor de les obres de l'església de Sant Jordi—, amb el 20,4% dels vots, mentre que l'opció guanyadora 'Hospital Doctor Muñoz Cariñanos', només va aconseguir el 16,5% dels vots. Així doncs, la Junta va atorgar el nom de l'hospital a la candidatura menys votada. 

La família de Rogelio Vigil de Quiñones va voler conèixer els resultats de les votacions i el mes de juny va preguntar a la conselleria de Salut. La resposta que va rebre va ser que les dades sol·licitades tenien "la consideració d'informació pública", però sense donar la informació exacta de com s'havia fet la votació, tal com havia demanat la família. Segons explica el digital, fa només unes setmanes, el Consell de Transparència i Protecció de Dades d'Andalusia va obligar la Junta a aportar aquesta informació després que els familiars es dirigissin aquest òrgan per "denegació d'informació pública". Finalment, la conselleria ha compartit els resultats. En la presentació del referèndum Juanma Moreno va afirmar que el procés seria triat pels sanitaris i es faria "amb totes les garanties democràtiques" amb una important companyia tecnològica. "Les bases es penjaran perquè tothom les conegui", va afegir. 

Show de Juanma Moreno

Després de la celebració del referèndum, Juanma Moreno va assistir el 20 de març a l'obertura completa del centre sanitari amb nous rètols, plaques i cartells amb la nova denominació de l'hospital, en el districte sanitari Doctor Vigil de Quiñones i dependent quant a la seva gestió de l'Hospital Universitari Verge de la Rosada. Fons de la conselleria argumenten que la nova denomació és "fruit d'un conjunt de decisions polítiques orientades per una consulta prèvia, facultativa i no vinculant, entre els professionals del sistema sanitari públic de la província de Sevilla". 

L'aleshores viceconseller, Miguel Ángel Guzmán, que va dimitir poc després d'aportar la informació sobre la consulta, va afirmar que el procés va comptar amb "escassa participació". La Junta va reconèixer que "malgrat els esforços del Servei Andalús de Salut per implicar la seva plantilla en aquest procés, la consulta final a penes va comptar amb un 11,68% de participació, ja que es van comptabilitzar 3.251 vots sobre un cens de 27.841 professionals". La família vincula la baixa participació amb "escàs interès social que suscitava el canvi de denominació". També denuncien que no ha quedat constància que s'hagi consultat a tots els professionals del SAS a Sevilla, ni que les bases de la votació fossin publicades, ni l'empresa tecnològica encarregada de validar els resultats on la menys votada va ser Muñoz Cariñanos, i a més no entenen que finalment "no hagi estat la voluntat dels sanitaris i metges tal com es va afirmar per activa i per passiva".