El Comitè contra el Racisme i la Intolerància del Consell d'Europa (ECRI, per les seves sigles en anglès) critica la manca de progrés a Espanya per adoptar una llei contra el racisme. En l'última revisió a l'estat espanyol publicada aquest dimarts, l'ECRI destaca que les eleccions generals el 2019 i la pandèmia han "retardat" l'aprovació d'una nova Llei sobre Igualtat de Tracte i contra la Discriminació, però lamenta que encara no hi hagi "un calendari per a la seva preparació i adopció".

 

Espanya no s'esforça prou

Des del Consell d'Europa demanen aquesta llei per impulsar "un òrgan independent per a la igualtat". D'altra banda, l'ECRI veu insuficients els esforços del govern espanyol per augmentar el nombre de nens gitanos que acaben l'escolarització obligatòria.

Si bé celebren que el govern de PSOE i Podemos tingui la intenció de combatre l'abandonament prematur dels estudis d'aquest col·lectiu, l'ECRI deplora la manca de "propostes concretes" i "fiançament" per aconseguir aquest objectiu. A més, lamenten que no hi ha dades noves sobre l'escolarització dels nens gitanos que els hi permetin avaluar si hi ha hagut una millora o no en els últims dos anys.

Charles Michel consell d'Europa ACN

El president del Consell d'Europa, Charles Michel, en una videoconferència / ACN

Espanya no supera la revisió de l'ECRI

Així, l'estat espanyol no supera la darrera revisió de l'ECRI sobre les dues recomanacions que va fer el 2018: la creació d'un òrgan independent per a la igualtat i mesures per garantir un augment ràpid dels nens gitanos que finalitzen els estudis obligatoris.

Des del Consell d'Europa puntualitzen que aquest informe només fa referència a dues peticions específiques i que no serveix per "analitzar àmpliament la lluita contra el racisme i la intolerància" a Espanya.

Aquesta estirada d'orelles del Consell d'Europa arriba dues setmanes després que aquest organisme acordés que la Carta Europea de l'Esport inclourà la lluita contra el racisme. El text final, que s'adoptarà la tardor vinent, promourà el respecte i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals i aplicarà una política de tolerància zero davant la violència i totes les formes de discriminació cap a menors, immigrants i discapacitats.

Foto principal: La seu del Consell d'Europa, a Estrasburg / ACN