El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que un tribunal d'un estat membre pot rebutjar una euroodre si creu que la persona afectada "corre el risc" que es violi el seu "dret fonamental a un jutge independent".

En una sentència dictada aquest dimecres, el tribunal de la UE amb seu a Luxemburg ha dictaminat que "l'existència d'un risc real" que una persona objecte d'una ordre de detenció europea pateixi "una violació al seu dret fonamental a un jutge independent" i "a un procés equitatiu" pot permetre a l'autoritat judicial implicada "abstenir-se amb caràcter excepcional" d'executar aquesta euroodre.

La sentència arriba arran de la qüestió prejudicial plantejada per un tribunal irlandès sobre tres euroordres rebudes contra un ciutadà de nacionalitat polonesa, detingut a Irlanda el maig del 2017. El ciutadà reclamat per la justícia polonesa es va oposar a l'extradició al·legant que, a causa de les reformes del sistema judicial polonès, corria un risc "real" de no ser sotmès a un procés equitatiu a Polònia i que el procediment obert per la Comissió Europea per violació de l'estat de dret era una prova d'aquesta situació.

El Tribunal de Justícia de la UE estableix que el jutge que tramiti l'euroodre en qüestió haurà d'examinar en "elements objectius fiables, precisos i degudament actualitzats" si existeix un risc real que es violi aquest dret a l'estat membre que ha cursat l'ordre de detenció. Si el jutge creu que això està provat, el tribunal de la UE assegura que podrà "abstenir-se de donar curs a l'ordre europea de detenció".

El Tribunal de Justícia de la UE dona la raó a aquest ciutadà i, a més, considera que la informació recopilada per la Comissió Europea sobre Polònia "constitueix un element especialment pertinent" per avaluar si hi ha "un risc real" que es violi el dret a un judici just.