El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha dit estar "avergonyit" de l'"absolutisme" del "tirà" Carles Puigdemont a l'elegir "a dit" el candidat a la investidura, doncs "és com una tómbola en la qual el cabdill elegeix qui li pot fer la feina de titella o president de palla".

"M'avergonyeix com a català que en aquests moments estigui tota una societat segrestada per Puigdemont i pendent que sigui ell qui designi a dit una persona que, segons el seu propi criteri, pugui fer la feina que ell creu que ha de fer o fins i tot pensi que no ha de fer cap treball", ha lamentat. En declaracions a RNE-Ràdio 4, Millo ha censurat l'"absolutisme polític de Puigdemont, que pretén convertir la democràcia catalana en una autèntica tirania. Espero que no sigui així".

Designació digital

"Quin concepte de democràcia tenen els dirigents d'ERC i PDeCAT, que estan disposats a acceptar la designació digital del nou president per part de l'emperador Puigdemont? Com a català em preocupa. És com si fos una tómbola en la qual uns quants tenen un número i el cabdill ja decidirà qui és el que li pot fer millor la feina de titella o president de palla", ha suggerit.

El dirigent ha dit estar "fart" dels "enganys massius" per part de l'independentisme, doncs la possibilitat que hi hagués un president a les ordres de Puigdemont "no és acceptable moralment", si bé ha recordat que, legalment, un cop s'investeixi un nou president, "aquest senyor o senyora serà amb tota plenitud i facultats el representant ordinari de l'Estat espanyol a Catalunya".

Sobre el fet que el Govern espanyol porti al Tribunal Constitucional la reforma de la llei de Presidència, que permet una investidura a distància, Millo ha dit que "tothom sabia perfectament que no seria una llei viable i formava part de l'escenificació de la matraca, d'anar perdent temps".

Fills de guàrdies civils

D'una altra banda, ha qualificat de "molt important" que els secretaris d'Estat de Seguretat i d'Educació es reunissin amb els familiars dels alumnes de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), fills de guàrdies civils, que van ser presumptament "humiliats" per diversos professors després de l'1-O, i les seves famílies "ho estan passant molt malament".

Millo ha explicat que "no només són humiliacions i tractes poc correctes, sinó que en alguns casos podríem estar parlant de suposadament un possible delicte d'odi".

I ha anat més enllà en assegurar que hi ha més casos "concrets i identificats de comportaments absolutament inacceptables" i que l'alta inspecció d'educació està "analitzant i estudiant" un total de "134 casos que podrien afectar 500 professors".

"No es deixarà d'escoltar als qui manifesten un tracte vexatori o humiliant als seus fills. Si hi ha algun cas, s'ha de depurar", ha dit, i ha apuntat que es tracta d'un "percentatge molt petit" entre els 120.000 mestres catalans, si bé ha criticat "la tolerància de l'entorn que tolera i fins i tot està disposat a defensar a qui actua malament", cosa "més greu en xifres i volum".