Un think tank que assessora el govern alemany, l'Stiftung Wissenchaft und Politik (SWP), ha alertat el govern d'Angela Merkel sobre les conseqüències que pot tenir l'extradició del president Carles Puigdemont i ha demanat que les avaluï. En un article publicat a la seva pàgina web, l'SWP avisa que Alemanya s'ha convertit en "protagonista de la crisi catalana" i que l'actuació idònia de la política de Berlín ara hauria de ser "pressionar a favor d'una solució negociada entre Barcelona i Madrid".

L'SWP insisteix en el fet que Alemanya "forma part del conflicte intern espanyol entre Madrid i Barcelona, on tots els indicis apunten a una escalada perquè els blocs s'han tibat". Aquest think tank considera que la tasca d'internacionalització del procés català va in crescendo i està "donant fruits", i indica que el govern de Merkel no només pot actuar d'acord amb les actuacions del poder judicial alemany. En la mateixa línia, adverteix que el procés judicial "s'interpreta com un element més de la persecució política contra els moviments independentistes". A continuació, l'article narra com veuen la detenció del president Puigdemont els partidaris de les polítiques de Mariano Rajoy: "Com el començament de la fi del procés català". 

El text recorda que des de les eleccions del 21 de desembre de l'any passat Catalunya no té Govern i els moviments del poder judicial espanyol "augmenten la confrontació", i cita l'exemple de la detenció del candidat Jordi Turull. De la mateixa manera, creu que ni Madrid ni Barcelona han mostrat interès a desviar-se per ara de les seves posicions i per això l'Stiftung Wissenchaft und Politik crida les autoritats alemanyes a "enviar senyals de distensió". Per fer-ho proposa el govern basc com a mediador. Per aquest motiu subratlla que Alemanya "no té un paper mediador en aquest conflicte (tot i que admet que la mediació és necessària).

Aquesta fundació assessora té clar que la qüestió de si en el dret penal alemany existeix una figura jurídica similar a la de la rebel·lió en el dret espanyol, per exemple l'alta traïció, "no hauria d'ocupar un lloc central" en la decisió, ja que Puigdemont és acusat d'un total de cinc delictes diferents.

Finalment, l'SWP demana als polítics alemanys que utilitzin els canals diplomàtics i els contactes polítics per demanar a les parts implicades que entaulin un diàleg. És per això que asseguren que Alemanya hauria de fer ús polític del seu marge de maniobra fins a la decisió sobre el procediment d'extradició per enviar un senyal de distensió: "Això inclou també l'avaluació de les conseqüències polítiques del procediment d'extradició i la influència sobre les parts en conflicte en un esperit de diàleg", subratlla.