L'endemà de la votació fallida al Congrés per aprovar la llei d'amnistia, amb el vot en contra de Junts, la fundació FAES, associada al PP i presidida per José María Aznar, ha tornat a carregar contra l'amnistia. Ho han fet aquest dimecres en una editorial publicada al seva web on urgeixen Pedro Sánchez a retirar la llei, argumentant que "avergonyeix el més bàsic sentit nacional". En el text titulat 'Una amnistia sense esmena: de la llei (1977) a la llei (2024), per derogar la Transició', FAES sosté que la llei en qüestió "posa en perill" el futur d'Espanya i "desafia els principis constitucionals dels últims quaranta-cinc anys". Per aquest motiu, reclamen a Pedro Sánchez que "es desvinculi" dels acords de la investidura i convoqui eleccions "perquè els espanyols s'expressin a les urnes".

La proposta d'amnistia no va aconseguir l'aprovació necessària en la recent votació parlamentària, ja que Junts va votar en contra ja que no es va arribar a un acord amb el PSOE per introduir modificacions, fet que va provocar que el text torni a la Comissió de Justícia per la seva posterior negociació. Davant aquest escenari, FAES assenyala que comença un mes per renegociar esmenes o "recobrar el seny". La fundació critica l'actitud de les forces independentistes, acusant-los d'"humiliar" el govern espanyol i forçar límits. A més, rebutja la demanda d'una "amnistia integral", que inclogui els delictes terrorisme i alta traïció, titllant-la d'"obscena demostració" i recordant que en un estat de dret, aquests conceptes són fonamentals i no haurien de ser objecte de "manipulació parlamentària".

La fundació presidida per Aznar considera que els socialistes han de retirar la proposta de llei i desvincular-se dels acords d'investidura que "afecten negativament" la seva credibilitat en cada votació. La fundació fa una crida directa al president de l'executiu espanyol perquè els ciutadans a les urnes en unes noves eleccions, i consideren la situació com "una crisi sense precedents" generada per "l'aventurerisme irresponsable" de Sánchez.

Pel que fa a la Llei d'Amnistia, FAES la cataloga com a "filla de la covardia i el frau", denunciant que representa una "capitulació vergonyosa". Per a la fundació, aquesta proposta no implica "passar pàgina" del Procés, sinó donar "carpetada a la Constitució", i ho considera inacceptable, ja que "cap govern hauria de tenir el permís per dur a terme el que es proposa amb aquesta llei". FAES argumenta que les amnisties són típiques en períodes constituents i per canviar règims polítics, però no haurien de ser aplicades "un cop promulgada la Constitució i consolidada la democràcia". La fundació sosté que parlar d'amnistiar l'"intent colpista" del 2017 és una "calúmnia" contra la democràcia espanyola.