Uns avisen, els altres "es fan els sords". Uns demanen durant anys dialogar i els altres continuen fent-se els sords. Aquells que porten temps insistint i no se'ls ha escoltat, tiren —irremeiablement— pel dret amb tota la legitimitat d'un poble que demana votar i que només veu i viu cops de porta des de Madrid i des de fa anys. Un dels primers, la tombada de l'Estatut el 2010 obra del Tribunal Constitucional. Ara, el l'executiu espanyol, que poc es creia o es volia a creure que el Govern tirés endavant, ha optat per utilitzar la força contra Catalunya i això els pot sortir car perquè "acabarà enfortint els suports a la secessió".

Aquest és el repàs que fa The Guardian al seu editorial, i aquest és l'avís que el diari britànic fa als de Mariano Rajoy per emplaçar-los a baixar del burro i dialogar amb Catalunya. "Tot el que ha aconseguit Rajoy per ser tan aliè al sentiment públic a Catalunya és endurir l'opinió del territori i portar milers de persones al carrer", subratlla, al mateix temps que alerta que "si no es fa res per treballar cap a un compromís, el xoc de trens amenaça l'estat més gran del sud d'Europa".

Els populars ja van aconseguir portar més catalans, però sobretot més polítics, cap a l'independentisme quan van fer tot el possible perquè el TC tombés l'Estatut; i encara més quan va declarar il·legal la consulta del 9-N com ha fet ara amb el referèndum.

El nom no fa la cosa

Per tot plegat, el diari britànic posa de relleu que ara per ara "Espanya ja és una federació en tot menys en el nom", però Rajoy no ha mogut ni un dit per atendre les peticions de la ciutadania "mostrant una inquietant indiferència" cap al poble català. Malgrat s'empari "en decisions judicials clares", The Guardian insta el president espanyol a "provar que té l'habilitat política per navegar per aquesta crisi".

Però el rotatiu no només avisa Madrid, sinó també a Catalunya, a qui recorda que "ignorar el TC significa violar la llei". Segons posa de manifest, aquest xoc de trens perquè uns volen obeir la llei i els altres fer realitat un sentiment polític "corre el risc que hi hagi un desastre horrible tant per Catalunya com per Espanya en el seu conjunt".

Precisament per això, demana a Rajoy que no apliqui l'article 155 —malgrat hi hagi desenes de personalitats polítiques que assegurin que ja l'ha aplicat per la porta del darrere— i que "tingui el valor de la seva convicció que l'status quo és el millor per les dues parts". Potser, apunta el diari, seria la Unió Europea qui hauria d'intervenir, però també Catalunya i Espanya "haurien de retrocedir" perquè, consideren, "ja és hora d'iniciar el diàleg".

Si l'Estat "va aconseguir una notable transició democràtica després de Franco", avui, posen damunt la taula, "només guanyaria més admiració si trobés una solució racional i política".