El diari The New York Times ha qüestionat amb duresa la possible elecció de Josep Borrell com a nou cap de la diplomàtica europea i li ha tornat a treure els draps bruts. El diari ha afirmat que la tria de Borrell per a aquest càrrec ha estat "una de les més sorprenents" que ha pres la UE, "donada la edat (72 anys) i "la seva tendència a entrar en polèmiques".

"El senyor Borrell va suggerir en un discurs l'any passat que tot el que van haver de fer els EUA per aconseguir la independència va ser matar quatre indis", recorda el diari sobre una afirmació que va causar molta polèmica als Estats Units i que va indignar les comunitats índies.

The New York Times apunta que l'actual responsable de la diplomàcia europea, la italiana Federica Mogherini, no ha obtingut gaire èxits visibles en el seu mandat, però apunta que Borrell encara és menys diplomàtic. "Té fama de sinceritat i franquesa, cosa que pot resultar un actiu o un passiu, depenent del punt de vista. No fa gaire va abandonar molt enfadat una entrevista de la Deutsche Welle per les preguntes que li feien sobre com tractava Espanya els independentistes de Catalunya, on va néixer i a la independència de la qual s'oposa enèrgicament", indica.

The New York Times

"Un espanyol que parla sense pèls a la llengua pot ser la veu d'Europa davant el món?", es pregunta The New York Times

 

El diari també acusa Borrell de tenir posicions polèmiques contra el president Donal Trump -"actua com un cowboy per enderrocar Maduro"- i contra el president Putin -"l'ambaixador d'Espanya a Rússia ha estat amonestat", i en ser favorable a un reconeixement unilateral de la independència de Palestina per part d'Europa. "També ha mostrat forta simpatia cap al govern de l'Iran, i ha lloat el "paper essencial estabilitzador"d'aquest país a Síria", apunta.

No descarta fins i tot que en els pròxims dies Borrell hagi de respondre a acusacions de corrupció. "Abans que el confirmin, és probable que Borrell hagi d'enfrontar-se a preguntes sobre acusacions de corrupció, incloent una multa de 30.000 euros que li van imposar la tardor passada per tràfic d'informació privilegiada l'any 2015, respecte al seu pas pel consell d'administració de l'empresa Abengoa. El senyor Borrell va negar les acusacions, però va decidir no recorrer la multa", conclou.