El diari The New York Times ha pronosticat que Catalunya tindrà una forta presència a la campanya de les eleccions generals, perquè coincidirà amb el judici al procés. 

"El calendari de les eleccions generals farà que Catalunya tingui una forta presència durant la campanya, perquè la votació el dia 28 coincidirà amb el judici històric que va començar dimarts al Tribunal Suprem espanyol. Dotze exdirigents catalans estan acusats de rebel·lió i sedició per l'intent de secessió del 2017, i s'espera que el judici duri uns tres mesos", ha afegit.

New York Times

El diari nord-americà precisa a més que el partit ultra Vox juga un paper destacat en el judici, perquè s'ha presentat com a acusació particular.

The New York Times atribueix la convocatòria electoral al fet que no s'ha arribat a cap acord sobre la qüestió catalana, per la gran distància de les posicions. "Sánchez no ha arribat a cap resultat en les seves converses amb Quim Torra, el líder independentista de Catalunya, que va assumir el càrrec al juny. Torra ha girat l'esquena al govern de Sánchez retirant el suport dels catalans al pressupost estatal, a causa de la negativa del president [espanyol] a negociar un nou referèndum sobre la independència, després de la votació caòtica de l'octubre del 2017, que es va determinar que era inconstitucional", ha apuntat.