El diari de referència dels Estats Units, 'The New York Times' ha dedicat un extens reportatge a la taula de diàleg d'ahir. Aquest mes, coincidia amb una altra data important per l'independentisme, la diada de l'11 de setembre, però els americans s'han centrat en la trobada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès per fer una fotografia, de retruc, de les derivades que pot tenir-ne.

A tall d'exemple, ja posa en alerta les demandes d'altres comunitats autònomes i es pregunta si pot crear un precedent: "El dia abans que el senyor Sánchez viatgés a Barcelona, ​​Juanma Moreno, el líder d'Andalusia, la regió més gran d'Espanya, va demanar al senyor Sánchez que obrís una negociació bilateral independent amb Andalusia".

Diferències entre Aragonès i Puigdemont

El reportatge fa un retrat de com estan les coses en aquests moments: se centra en el paral·lelisme amb el cas d'Escòcia, com s'ho mira Europa, la inestabilitat del govern Sánchez amb Unidas-Podemos i també quin és el panorama per la banda independentista. Precisament en aquest, divideix les línies de treball que segueixen, respectivament, els presidents Pere Aragonès i Carles Puigdemont: "Els analistes van advertir que les negociacions també estarien plenes d'ensopegades. Mentre que el senyor Aragonès, un polític independentista moderat, va prendre possessió del càrrec aquest any prometent un diàleg, s’ha enfrontat a l’escepticisme dels partits de línia dura de Catalunya".

I en aquesta 'línia dura', amplien l'explicació amb el seu protagonista principal i la diferència dels republicans: "Aragonès representa el partit d’esquerres que va guanyar a Junts per Catalunya –el partit separatista més dur de l’exlíder català Puigdemont– a les darreres eleccions autonòmiques per convertir-se en la força separatista més gran de Catalunya. Aquestes tensions van tornar a aflorar de cara a la reunió de dimecres. Aragonès va rebutjar els candidats de Junts per Catalunya a la delegació catalana, perquè dos d'ells no formaven part del govern regional, sinó que eren expresos que havien estat indultats pels càrrecs de sedició".

"És l'intent més significatiu"

El conflicte entre Catalunya i Espanya continua interessant a la premsa internacional. 'The New York Times' tampoc defineix aquesta taula com la gran esperança però sí posa l'accent en el significat que té ella per primera vegada des del 2017: "Espanya intenta parlar amb Catalunya, quatre anys després d'un intent de secessió català fallit i 18 mesos després d'una primera ronda de negociacions es va produir bruscament reduïda per la pandèmia del coronavirus".

I afegeix: "Les converses entre Sánchez i Pere Aragonès, el líder regional de Catalunya, marquen l’intent més significatiu per arribar a un acord en el que ha estat durant la darrera dècada el tema més divisori de la política espanyola: el destí de Catalunya, una regió de 7,5 milions de persones que es divideixen a la meitat sobre si volen esdevenir una república".

Fotografia de portada: imatge de la pàgina del 'The New York Times'