El mitjà britànic The Guardian ha publicat aquesta setmana la portada de la darrera edició del seu setmanari especial The Guardian Weekly, dedicada als resultats electorals del 23-J a Espanya i al retrocés de l'extrema dreta, amb la pèrdua de suportsde Vox. Per fer-ho, han optat per una impactant il·lustració que no ha deixat indiferent a ningú. Hi apareix una àguila, símbol del franquisme, fent ombra sobre la bandera d'Espanya, que ocupa tota la portada del setmanari britànic. "Els valors de l'antiga moral nacionalcatòlica planegen amenaçadorament sobre la democràcia espanyola", ha explicat el creador de la il·lustració, el madrileny Federico Yankelevich.

portada the guardian
Portada de The Guardian amb una il·lustració de Federico Yankelevich.

La il·lustració va acompanyada de la frase que resumeix la idea del setmanari: "Com el cicle electoral espanyol ha frenat l'avenç de l'extrema dreta a Europa". Segons Yankelevich, l'objectiu de mostrar aquesta ombra del franquisme sobre un símbol identitari, com és la bandera espanyola, és representar "l'angoixa que senten molts al país" amb l'amenaça de Vox, que tot i haver perdut escons continua tenint força al Congrés. En aquesta línia, el mitjà britànic analitza si "ha explotat la bombolla de l'extrema dreta" a Espanya, a través d'un reportatge sobre les eleccions generals on s'explica com, de moment, s'ha evitat l'entrada de la ultradreta al govern. De fet, The Guardian subratlla que, mentre moltes enquestes apuntaven a una majoria de PP i Vox, els resultats dels comicis han estat molt diferents i han deixat un Congrés amb una composició "poc clara".

Amb aquest escenari, el corresponsal a Madrid del mitjà britànic, Sam Jones, detalla en l'article les possibles negociacions per investir un president a Espanya, on Junts jugarà un paper important. A banda, el setmanari especial de The Guardian també aborda per què ha caigut el vot a Vox a través del seu corresponsal d'Afers Comunitaris d'Europa, Ashifa Kassam, mentre que el corresponsal europeu Jon Henley recorda que el perill de l'extrema dreta a Europa continua present

El paper de les forces independentistes, segons 'The Guardian'

La premsa internacional ha seguit de ben a prop les eleccions generals d'aquest 23 de juliol a Espanya. De fet, el mateix The Guardian va publicar un article l'endemà dels comicis on exposava els resultats i les possibles opcions de govern. A banda de subratllar la caiguda de l'extrema dreta i un resultat ajustat entre PP i PSOE per governar, el mitjà britànic va parlar sobre el paper que tindran els partits independentistes a l'hora d'investir un president. Així mateix, va exposar que els socialistes poden comptar amb el suport del "partit separatista Esquerra Republicana i el partit basc pro independència EH Bildu", mentre que els tocarà negociar amb Junts, a qui atribueix tenir la clau per desencallar un possible govern de Pedro Sánchez. En aquest sentit, The Guardian assegura que "la decisió de Puigdemont" sobre qui governa Espanya pot ser un "impuls" per al moviment sobiranista, que es troba "dividit i estancat" després de treure uns mals resultats.