El diari britànic The Guardian ha descrit l'estranya estratègia que ha seguit l'expresident espanyol Mariano Rajoy, per espolsar-se de sobre la violència policial durant el referèndum de l'1-O.  "Judici català: Rajoy culpa de la violència policial els independentistes", ha titulat el diari posant llum a una gran paradoxa.

The Guardian afirma que Rajoy ha intentat d'aquesta manera "muntar una defensa sòlida" de la seva gestió en la seva compareixença com a testimoni davant el Tribunal Suprem, evitant quedar com a culpable de res. "Ha culpabilitzat els polítics independentistes que van organitzar la votació, de la violència policial que va entelar el referèndum il·legal de l'octubre del 2017", ha indicat. 

El diari explica que, segons Rajoy, la responsabilitat de les lesions que va causar la policia espanyola a les meses electorals "recau en el Govern independentista de l'expresident català Carles Puigdemont". "Si no haguessin cridat a la gent a votar en un referèndum il·legal i no haguessin adoptat decisions que violessin la llei, ni vostè ni jo hauríem hagut de veure les lesions que algunes persones i alguns membres de les forces de seguretat van patir, ha declarat Rajoy a l'advocat defensor".