La revista conservadora britànica The Economist ha dedicat avui el seu editorial a Espanya, i aconsella al president espanyol, Pedro Sánchez, que "alliberi els presos catalans", com a manera de resoldre la crisi política per les aspiracions independentistes a Catalunya. Apunta que s'haurien de rebaixar les acusacions a un simple delicte de desobediència.

La publicació, que fa una sèrie de recomanacions a Sánchez, advoca per aquesta alternativa que comportaria, segons el seu parer, la suspensió de l'activitat política dels presos polítics durant "molt de temps", mentre que considera "contraproduents" les acusacions de rebel·lió. La revista opina que Sánchez té "millor instint" que l'anterior president espanyol, el conservador Mariano Rajoy, que mai va trobar "un equilibri entre fermesa, comprensió i proporcionalitat".

The Economist valora que Sánchez hagi iniciat converses amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i, després d'indicar que permetre un referèndum d'autodeterminació seria perjudicial per a Espanya, recomana que "revisi el seu sistema de descentralització" per a tendir al sistema federal d'Alemanya més que no pas al centralisme de França.

The Economist lloa la recuperació econòmica a Espanya en els últims sis anys, però assenyala que persisteixen els baixos salaris i la desigualtat. "Espanya no necessita refundar-se, però necessita més reformes", afirma la publicació neoliberal, que diu que, en el terreny econòmic, "la primera feina" de Sánchez és "mantenir la recuperació", reduint el deute net estatal.

Finalment, The Economist recomana al president espanyol convocar eleccions generals "abans" del seu objectiu del 2020, ja que Espanya "no pot permetre's dos anys més de no fer res". Suggereix que els socialistes i Ciutadans "tenen els elements d'una futura coalició reformista" i assenyala que fer Espanya més "eficaç i atractiva" seria "la millor manera de derrotar els independentistes".