La iniciativa de l'ANC i el Consell per la República per aplicar a l'estat espanyol el mecanisme previst a l'article 7 del Tractat de Lisboa per sancionar els estats que vulnerin valors essencials de la UE ha rebut un nou revés. Aquest cop ha estat el Tribunal General de la UE qui ha rebutjat el recurs presentat per aquestes entitats i ha ratificat la negativa de la Comissió Europea de tramitar la proposta amb l'argument que aquesta petició queda fora del seu l'àmbit competencial.

La petició va ser plantejada davant de la Comissió Europea a través d'una iniciativa ciutadana que impulsen l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República sobre "dret de la UE, drets de les minories i democratització de les institucions espanyoles". L’objectiu era demanar a la Comissió Europea que investigui si "les vulneracions de drets humans de les autoritats espanyoles contra el poble català suposen una amenaça sistèmica contra l’estat de dret". 

Article 7

La pretensió del recurs era activar l’article 7 del Tractat de Lisboa, que preveu que els estats membres que violin els valors fonamentals de la Unió Europea puguin ser sancionats i fins i tot suspesos dels seus drets de vot al Consell.

Això no obstant, la Comissió Europea va rebutjar la iniciativa el juliol del 2019 argumentant que no es complien els requisits que s’imposen a aquesta mena de propostes i que la petició superava el seu àmbit competencial.

Malgrat que l’ANC i el Consell per la República consideren que la Comissió “s’amaga darrere una excusa procedimental” quan en realitat la motivació és política, el TGUE ha validat avui les raons que va esgrimir la Comissió.

El TGUE ratifica les raons de la Comissió

El Tribunal General ha argumentat que “la negativa a registrar la proposta de la ICE va estar motivada pel fet que aquesta no convidava la Comissió a presentar una proposta d’acte jurídic de la Unió, tal com exigeix el reglament sobre la iniciativa ciutadana”.

El tribunal admet els defectes de forma que argumenta la Comissió Europea, ratifica que la proposta que se li plantejava "està clarament fora de l'àmbit de les seves competències" i recorda que aquestes propostes s’han d’activar a través del Consell i el Parlament Europeu.

Recurs al TJUE o reformular la proposta

L’Assemblea i el Consell per la República han comunicat a través d’una nota de premsa que es reserven l’opció d’incloure les modificacions necessàries per tornar a presentar la iniciativa davant de la Comissió, o bé recórrer aquest cop davant del Tribunal de Justícia de la UE.

 

A la imatge principal, la façana del Tribunal General de la Unió Europea / ACN