L'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty era el cervell dels atemptats terroristes i pretenia immolar-se en els atacs. Avui ho han ratificat els testimonis que han declarat en la tercera sessió del judici pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils el 17 d'agost del 2017.

Entre els testimonis que han declarat hi ha els mossos d'esquadra que van prendre declaració als primers detinguts, entre ells els acusats Mohamed Houli, Driss Oukabir i Saïd ben Iazza

Segons els relats que han fet els testimonis responent a les preguntes de la Fiscalia i les defenses, Es Satty pretenia immolar-se durant els atacs. Només ell. Ho ha dit un dels agents que va prendre declaració a Mohamed Houli, un dels supervivents de l'explosió d'Alcanar, a qui es va detenir mentre estava ingressat a l'Hospital de Tortosa. Allà mateix, a les 5 de la matinada del 18 d'agost, després dels dos atropellaments mortals, Houli admet que l'imam pretenia immolar-se, però que no tenia coneixement que hi hagués més integrants de la cèl·lula que tinguessin aquest propòsit.

També han declarat els agents que van detenir Driss Oukabir de camí a la comissaria de Ripoll. Oukabir va explicar que l'imam era el cervell dels atemptats. Una versió que ha confirmat l'altre policia que va fer la detenció.

 

Els agents han relatat com es va fer la detenció de l'acusat Driss Oukabir. Estava caminant a 200 metres de la comissaria de Ripoll quan, en veure els agents, "va començar a dir 'jo no he fet res'", després "va fer dos o tres passos enrere i estava molt a la defensiva" i, en pensar que podia marxar, els mossos van posar-li les manilles "fent força per agafar les mans perquè no col·laborava". Oukabir, que hauria llogat alguna de les furgonetes i mantingut una presència habitual a la casa d'Alcanar, tenia com a contrasenya del mòbil "Al·là és gran" en àrab, segons han explicat els investigadors, un element que pel jutge és "una qüestió de creença" no rellevant.

"Li vam dir que aixequés les mans i la samarreta i s'estirés a terra i no reaccionava. El vam tombar a terra perquè no feia cas i per seguretat", ha explicat una agent a la tercera sessió del judici. "Estava sorprès de veure’ns", ha indicat l'agent, que ha apuntat que no es va dirigir als mossos per entregar-se, tot i que el van trobar a 200 metres de la comissaria, al passeig de la Farga Catalana de Ripoll.

La tercera sessió

La sessió d'avui ha acabat deixant per veure tots els testimonis previstos per a aquest dijous. I encara en falten del dimarts. 

El president ha decidit habilitar demà com a dia de vista. La sessió es reprendrà, per sorpresa de totes les parts, que s'ho han trobat al final de la vista d'avui, demà a les 10h.