Davant de la crisi energètica actual, les mesures impulsades des de la Moncloa posen en el punt de mira a les companyies elèctriques, que en aquest context estan tenint més beneficis. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha acusat les companyies de tenir certs comportaments "no gaire honestos ni deontològicament molt correctes" en el marc de la crisi energètica. "No estan jugant tan net com correspondria en una situació com aquesta. A la nostra factura falta claredat respecte a les explicacions de com calculen segons quines coses", ha assegurat en una entrevista a La Razón

La ministra ha afirmat que el govern espanyol ha observat comportaments d'aquestes empreses que ja ha posat en coneixement de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè creu que "han de ser denunciats". Per exemple, Ribera ha explicat que "els comercials de determinades companyies quan algú truca a preguntar diuen directament que qualsevol increment de la factura és culpa del govern espanyol". Espera que la implicació de la CNMC pugui esclarir "si hi ha alguna interpretació interessada sobre com aplicar les normes que ha aprovat el govern espanyol".

Espanya lluny dels racionaments d'energia

Ribera ha reconegut la dificultat del context en què passarem l'hivern. Tanmateix, ha afirmat que "la situació a Europa és complicada, a Espanya no s'haurà d'arribar als nivells de racionament que molt probablement hauran d'abordar els països del centre d'Europa".

També ha defensat les mesures impulsades pel seu Executiu, les quals estan "encaminades a l'estalvi entre tots els actors des de la gran indústria i les pimes fins als ciutadans i les administracions". "No volem que hi hagi cap risc d'increment de la pobresa energètica de les famílies i del teixit productiu", ha dit. Ribera ha sostingut que el govern espanyol està "fent més del que s'ha fet a la major part d'estats membres i amb més anticipació". Malgrat tot, no ha descartat que la crisi passi factura a l'Executiu, però no creu que acabi amb ell.

A més, ha descartat que les recomanacions del paquet de mesures passin a ser obligacions. "Ens permet canalitzar estalvi, ens permet cridar les famílies i els actors socials a ser responsables en el consum de la seva energia, però de cap manera entrar en una cosa que seria molt complexa d'articular, que és vigilar cada ciutadà, cada persona, pel que fa a quin és el seu consum energètic. Això seria una bogeria", ha subratllat.