Junts ha instat aquest dilluns el Govern a prendre mesures immediates per complir amb la Llei de mesures urgents per afrontar la sequera, aprovada pel Parlament a principis de maig, després de reunir-se amb la Comunitat de regants de la presa de Colomers, situada a Girona. Precisament, aquest mateix dilluns, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha reunit a Madrid amb la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. En sortir de la trobada, Jordà s'ha escudat en el govern espanyol per justificar la lentitud en la modernització del Canal d'Urgell.

Jordà ha expressat la necessitat de modernitzar el Canal d'Urgell a Lleida i ha sol·licitat una reunió amb el Ministeri d'Agricultura per a abordar aquest tema. Durant una trobada amb Ribera, Jordà ha destacat la importància d'aquesta modernització, i ha afirmat que depèn del ministeri, destacant que "el seu suport és indispensable per la modernització de la infraestructura".

la consellera ha informat que a l'abril va sol·licitar una reunió amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, per tractar el tema de la modernització del Canal d'Urgell, però, segons ha dit, encara està esperant una resposta. La consellera ha subratllat "la urgència" de rebre una resposta per "poder avançar en aquest projecte com més aviat millor". A més, ha posat èmfasi en el fet que la Generalitat compta amb plans per a modernitzar 10.000 hectàrees. Jordà ha ressaltat la importància de comptar amb més recursos econòmics per fer front als desafiaments relacionats amb la sequera.

Durant la reunió, Jordà i Ribera han acordat que els fons europeus han de ser proporcionats en forma de préstecs per a treballar en les infraestructures necessàries. Ambdues han coincidit en la importància d'invertir en projectes de desenvolupament sostenible i modernització d'infraestructures per a impulsar la transició ecològica a la regió. La consellera ha destacat la importància de comptar amb el suport i la col·laboració del govern central en aquests assumptes.

Finalment, respecte al cabal ecològic de l'Ebre i el cultiu de l'arròs, la titular d'Acció Climàtica ha afirmat que en la comissió de desembassament es va garantir fins a finals de juliol, i ha recordat que la Generalitat va demanar que es garantís la collita. Jordà ha reivindicat el pla contra la sequera de la Generalitat, que va activar l'octubre de 2021, ha subratllat que s'ha de treballar "sense mirar al cel" per garantir disposar "de les millors infraestructures de cara a futurs episodis de sequera".

Junts colla el Govern per aplicar la llei de sequera

Junts ha instat el Govern a prendre mesures immediates per complir amb la Llei de mesures urgents per afrontar la sequera, aprovada pel Parlament a principis de maig. Així ho ha anunciat el president del grup parlamentari, Albert Batet, després d'una important reunió amb la Comunitat de regants de la presa de Colomers, situada a Girona. A l'encontre també hi ha assistit el diputat Salvador Vergés. Des de Junts han expressat la seva frustració pel fet que l'executiu "no hagi volgut prendre decisions" malgrat els repetits avisos dels pagesos i regants afectats. Batet ha assenyalat que "la pagesia ha tingut més seny que el Govern" en aquesta qüestió tan crucial per al sector agrícola i ha afegit: "hi ha una manca de sensibilitat i planificació pel col·lectiu".

Albert Batet reunit amb la Comunitat de Regants / Foto: Junts
Albert Batet reunit amb la Comunitat de Regants / Foto: Junts

La crítica de Junts arriba gairebé tres setmanes després de l'aprovació de la llei sobre la sequera pel Parlament, una proposta impulsada per la mateixa formació. En el marc de les seves trobades amb les diverses comunitats de regants de Catalunya, Batet ha afirmat que Junts continuarà defensant els interessos dels regants mitjançant noves iniciatives parlamentàries. En aquest sentit, ha anunciat que presentaran una moció sobre la gestió de l'aigua en el regadiu durant la pròxima sessió plenària.