Aquest dimecres, 12 d’abril, a les 08:48h (hora catalana), el nanosatèl·lit Minairó impulsat per la Generalitat de Catalunya alçarà el vol la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia, si les condicions meteorològiques i tècniques ho permeten. El nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 550 km de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. Aquesta missió satel·litària és la tercera impulsada pel Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT. És el tercer nanosatèl·lit català després de l'Enxaneta i el Menut, que ja són a l'òrbita terrestre.

El coet llançador, un Falcon 9 de la companyia nord-americana SpaceX, serà l'encarregat de portar el nanosatèl·lit junt amb altres satèl·lits, en el marc del viatge compartit Transporter-7. El llançament es podrà seguir en directe a través del web de SpaceX i del canal de YouTube de la companyia, on s’activarà la retransmissió en directe 10 minuts abans del llançament.

Liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT, la missió Minairó té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit, en el qual ja ha contribuït notablement la primera missió de comunicacions IoT de l’Estratègia NewSpace, Enxaneta. També servirà per desplegar un laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya. El laboratori en òrbita, desenvolupat i gestionat per i2CAT, permetrà facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a les necessitats de diversos casos d’ús, com ara el monitoratge de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes, entre d'altres.

El nanosatèl·lit, d’uns 10 kg de pes i creat per Sateliot, serà capaç de donar cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d’IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix. Aquesta nova tecnologia obre un gran ventall de possibilitats, com ara la monitoratge de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes, entre d'altres. La missió ha estat batejada amb aquest nom pels infants de Catalunya a través del programa InfoK del canal SX3. A més, és la tercera missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, després de l'Enxaneta, també de comunicacions IoT, i el Menut, d’observació de la Terra.

L'estratègia NewSpace, Catalunya a l'espai

A 'Minairó' li van precedir 'Enxaneta' i 'Menut'. Els tres formen part de l'Estratègia NewSpace que va aprovar la Generalitat l'octubre de 2020. L'objectiu és liderar la generació de coneixement, l'aplicació social i empresarial i la creació de noves solucions basades en dades facilitades per les noves tecnologies de l'espai. El llavors vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va explicar també que un altre dels objectius era la "democratització de l'espai". D'aquest terme en parteix l'estratègia NewSpace, que provocarà una transformació notable del sector. Els objectius d'aquest programa són desenvolupar un nou mercat i un nou teixit tecnològic que tingui un efecte d’arrossegament i aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, l’electrònica avançada per sensors i ordinadors, i les comunicacions mòbils de nova generació (IdC i 5G).