Nova enganxada entre el Govern i Junts per Catalunya al Parlament. En aquesta ocasió, el motiu de la confrontació ha estat la trama russa. Aquest dilluns, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, compareixia a la comissió d'aquesta branca per informar sobre el pressupost que tindrà el seu Departament per al 2024, segons el projecte de comptes pactat entre Esquerra Republicana i el PSC. En una rèplica a Junts, Serret ha carregat contra el partit de Carles Puigdemont per "no prioritzar el país" i ha aprofitat per llançar-los un retret: "Si ho fessin, francament no tindríem ara mateix a Exteriors la feina que estem tenint per convèncer els nostres aliats i els mitjans internacionals que Catalunya no és un país antiimmigració i que no tenim cap interès amb el Kremlin".

L'afirmació de la republicana, destacant que fan "feina" per convèncer que no hi ha cap vincle amb el règim de Vladímir Putin, ha enfurismat els juntaires. Durant el seu torn d'intervenció, Josep Rius, vicepresident i portaveu adjunt del partit al Parlament, ha assegurat que la referència de la consellera al Kremlin ha estat "lamentable". Rius, amb un to dur, ho ha considerat així, especialment pel fet que ho hagi utilitzat "amb els termes que ha fet servir recursos de la caverna judicial i mediàtica espanyola per interès de partit". "Em sap molt de greu, és lamentable", ha afegit el qui també és regidor a l'Ajuntament de Barcelona.

 

Aquest xoc es produeix, a més, poques setmanes després que el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, decidís prorrogar mig any més una de les peces del cas Volhov per vincular el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb una presumpta trama russa per aconseguir la independència de Catalunya l'any 2017, a través de diverses reunions amb personalitats russes. També decidia mantenir com a investigats el cap del gabinet del president, Josep Lluís Alay; l'exdirigent de Convergència, Víctor Terradellas; i a l'informàtic Jaume Cabaní. D'aquesta manera, Aguirre apuntalava la via per intentar imputar Puigdemont pel delicte d'alta traïció, sent un nou pal a la roda perquè no es pugui acollir a la llei d'amnistia. Ara bé, aquesta tipificació penal és competència de l'Audiència Nacional i, a més, Puigdemont és aforat com a eurodiputat.

Altres enganxades entre Junts i ERC per la trama russa

No es tracta de la primera vegada que els dos partits independentistes topen per la suposada trama russa. Fa dos anys, van ser molt sonades unes declaracions de Gabriel Rufián, líder d'ERC al Congrés dels Diputats, criticant Puigdemont i el seu equip per aquests fets: "Són senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es pensaven que eren James Bond". Al seu torn, Míriam Nogueras replicava al republicà que "qui diu això de James Bond, treu la informació de Mortadelo y Filemón". "Mai s'ha demanat suport al Kremlin", sentenciava la presidenta del grup parlamentari de Junts a la cambra baixa espanyola.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!