Tensió al cos de la Guàrdia Civil. "Tot per la pàtria" és el lema que representa les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat espanyol històricament i que té l'origen en la Guerra de la Independència que va tenir lloc des de 1808 fins a 1814.

Des de 1937 es troba gravat a les casernes de l'exèrcit i de la Guàrdia Civil de tot el país i ara podria veure's substituït per un nou missatge -"Tot per la democràcia"- si tira endavant una proposta feta per l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH). Un canvi que podria suposar més de 460.000 € al govern i que ha fet crispar totes les associacions.

Des de l'associació dedicada a la defensa de la memòria de les víctimes de la dictadura argumenten que aquest lema va ser imposat pels artífexs del cop d'Estat del 18 de juliol de 1936. I que, per tant, en fer servir el terme "pàtria" s'està al·ludint a un concepte que no diu res sobre "la forma política o els drets civils".

Tanmateix, la posició de la Guàrdia Civil i l'exèrcit és la de no sentir-se identificats amb cap ideologia política i consideren el lema "Tot per la pàtria" com el "més constitucional" a l'hora de representar-los.

La 'pàtria'

Segons la Reial Acadèmia Espanyola, la pàtria es considera la "terra natal o adoptiva ordenada com a nació, a la qual se sent lligat l'ésser humà per vincles jurídics, històrics i afectius". Però cal conèixer la història prèviament per poder comprendre d'on sorgeix el terme de la pàtria i el seu ús actual.

Actualment la Constitució recull a l'article 8 que les Forces Armades han "de garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional". I així és com identifiquen els seus integrants la concepció de la pàtria i per la qual cosa defensen el seu lema com un "terme constitucional", tal com assenyala Lucía Llano, la presidenta de la RAGCE -Retirats Associats de la Guàrdia Civil d'Espanya-.

Des de l'associació defensen que la Guàrdia Civil la formen ciutadans independents, en la qual cada persona té una ideologia pròpia i un pensament lliure i individual. I consideren que se'ls està "derivant a un vessant polític" que no els representa i que s'està associant equívocament amb el terme de "pàtria". "Els guàrdies civils jurem lleialtat a Rei, a Espanya i a la Constitució i ens devem als ciutadans espanyols i a totes aquelles persones que viuen al nostre país", indica Pla, que pensa que no hi ha una llegenda més democràtica que la que es pot llegir ara a l'entrada de les casernes de la benemèrita.