El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha anunciat que es presentarà a les primàries del partit per ser el candidat de la formació a les eleccions al País Valencià. Baldoví ha manifestat la seva intenció de "posar tot el que sé, tota la meva experiència i tot el que he après aquests anys al servei d'un tercer Botànic —en referència al govern que formen amb el PSPV i Unides Podem—". El calendari preveu que les primàries tinguin lloc l'11 de febrer, però Baldoví ha optat per comunicar aquesta decisió amb antelació. L'anunci del representant del grup a la cambra baixa ha evidenciat tensions en el si de la coalició sobre qui ha d'encapçalar la llista a les eleccions autonòmiques del maig. Mónica Oltra va dimitir de la vicepresidència de la Generalitat valenciana en ser imputada per haver encobert, presumptament, els abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. Si la justícia absolgués Oltra, no es descartaria que ella repetís com a presidenciable, i és precisament aquest fet el que genera disputes a Compromís.

La substituta de Mónica Oltra al Consell, Aitana Mas, que és l'actual vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, està disconforme amb l'anunci perquè creu que "no és el moment" d'avançar les candidatures a les primàries de la coalició. A més, Mas creu que la precandidatura de Baldoví ha arribat en el dia en què segueix el debat de política general a les Corts Valencianes, de manera que, a parer de la vicepresidenta valenciana, no era "oportú" fer-ho ara. Aitana Mas forma part d'Iniciativa, un dels tres partits que integren Compromís. Els altres dos són Més i Els Verds. Joan Baldoví està integrat a Més.

A tot plegat cal sumar que l'actual vicepresidenta sona també com a possible candidata de la coalició taronja als comicis del maig, però des del seu entorn indiquen que no es pronunciarà al respecte fins al febrer, que és el mes en què se celebraran les primàries. Aitana Mas ha afegit que, sobre el que aquest dijous s'havia de parlar, era de si les reformes fiscals aprovades pel govern valencià "han de ser progressives o no". De l'entorn de la vicepresidenta han apuntat que Compromís havia d'estar en "com serà la reforma fiscal i centrats en la negociació de pressupostos per veure com ajuden en la mesura del possible a la ciutadania davant un hivern, com a mínim, incert".

La porta seguirà "oberta" per a Oltra

Retornant a Joan Baldoví, el diputat sosté que porta "molt temps" meditant "com pot aportar per impulsar una nova majoria progressista al País Valencià" i també "com pot ser útil per tal que no torni la dreta corrupta i antisocial". L'objectiu de la seva candidatura, indica, és ser "més valents en les polítiques socials i més ambiciosos en la defensa dels interessos dels valencians". Preguntat en una entrevista a La Sexta per si deixaria pas a Mónica Oltra si l'absolen, Baldoví ha precisat que van aprovar un canvi al reglament de les primàries que deixa "la porta oberta" a l'exvicepresidenta.