El cordó sanitari contra l’extrema dreta, que fins i tot havia sumat els independentistes, ha fracassat. Ni tan sols ha calgut una entesa perquè els ultres estiguin a la Mesa. Així, en la segona votació aquest dimarts al Congrés dels Diputats, Vox ja s’ha fet amb una vicepresidència, la quarta, que recaurà en el diputat Ignacio Gil Lázaro. Finalment n'han tingut prou amb els seus propis vots. Davant la manca d'acord de les dretes, era possible frenar-los. Els números dels progressistes donaven per deixar-los fora, però el PSOE ha preferit assegurar-se la vicepresidència primera. Ciutadans ha quedat fora de l'equació.

Fins i tot els diputats d’ERC i JxCat, que han votat nul a la votació de la presidència, han decidit participar en les altres votacions donant suport a Gerardo Pisarello i Gloria Elizo, d’Unidas Podemos. La CUP també hi estava predisposada. Però no ha estat possible frenar els ultres. La circumstància ha estat que el candidat de Vox ha tirat endavant només amb els vots dels 52 diputats de l’extrema dreta. Com que no hi havia un tercer candidat dels progressistes ha estat escollit vicepresident quart.

Així, els vicepresidents de la cambra, per aquest ordre, seran Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP), Gloria Elizo (Unidas Podemos) i Ignacio Gil Lázaro (Vox).

Els números donaven

Amb els números de la votació a la mà, era possible fer el cordó sanitari. Els candidats del PSOE i Unidas Podemos han rebut un total de 185 vots. Si s'haguessin repartit entre tres candidats, l'extrema dreta no hauria entrat a la Mesa, tot i que la vicepresidència primera hauria recaigut en la popular Ana Pastor.

Vox carrega contra el PP

Vox no ha desaprofitat l’ocasió per carregar contra el PP, per prestar vots a Ciutadans per a una secretaria, sense èxit. “Si el PP, en lloc de donar suport a Cs, que era un vot inútil, hagués donat suport a Vox amb 18 vots, hi hauria una secretaria del PP i una altra de Vox”, han denunciat. Malgrat l'entrada de Vox, la majoria progressista de la Mesa ha augmentat de cinc a sis membres, contra tres de la dreta.