La festa del 4 de Juliol al consolat americà ha estat durant anys una de les cites més destacades de l'estiu a Barcelona, i aquest dimecres hi ha tornat, després de tancar el parèntesi provocat per la covid. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat d'una part important del seu Govern, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han encapçalat l'amplíssima representació política que ha omplert aquest vespre els jardins del consolat, on s'han trobat, copa en mà, des del president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, fins al president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, o la delegada del govern espanyol, Maria Eugènia Gay. Tots plegats per celebrar la independència... dels Estats Units.

El consolat dels Estats Units a Barcelona és un dels més antics del món, segons s’explica a la pàgina web, on s’especifica que John Adams va nomenar el primer cònsol a Barcelona el 1797. Des de fa 30 anys la seu diplomàtica ocupa un magnífic edifici al barri de Sarrià. La cita d’aquest vespre ha obligat a tallar bona part de l’avinguda de la Reina Elisenda de Montcada, mentre els convidats feien disciplinadament cua per superar els controls de seguretat. Un cop dins, no s’oferia els Ferrero Rocher que la publicitat ha situat com a elements habituals en aquests esdeveniments, però sí hamburgueses, pizzes i hot dogs, entre altres mostres de la cuina estatunidenca.

Ciuró Giró Aragones Alsina / Jordi Bedmar
El president, Pere Aragonès, acompanyat de Lourdes Ciuró, Jaume Giró i Victòria Alsina / Foto: J.Bedmar

Polítics, periodistes i membres de la societat civil copaven bona part de l'assistència, però tampoc no ha faltat la representació de les autoritats militars i eclesiàstiques, inclosos els cossos policials, des dels Mossos fins a la Guàrdia Civil, que s'ha vist representada, entre d'altres, pel tinent coronel Daniel Baena, responsable de la investigació de l'1-O i a qui s'atribueix el perfil de Twitter conegut com a Tácito, especialment hostil amb els membres de les files independentistes.

Trobada Baena-Sànchez

La peculiar coincidència del tinent Baena amb la major part dels líders del procés encausats al Tribunal Suprem —on ell mateix va acudir a declarar— ha provocat no pocs comentaris entre els presents, i no només comentaris. L'expresident de l'ANC i exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez, condemnat a 9 anys de presó per la seva participació en el procés, en comptes d'evitar Baena, s'ha dirigit directament cap a ell, just quan estava acompanyat d'altres responsables policials. 

La conversa ha estat breu però intensa. Davant del "com estàs?" amb què Baena ha rebut Sánchez, aquest ha replicat que ara està "millor", referint-se de manera implícita a la seva sortida de la presó. "Espero no tornar-hi a entrar", ha puntualitzat, a la qual cosa el guàrdia civil ha replicat amb un avís: "Si et portes bé...".

La cònsol i els Mossos

Tot plegat ha estat tot just arribar a la seu del consolat general i, abans que la cantant Gwen Perry interpretés l'himne dels Estats Units i que la cònsol, Katie Stana, protagonitzés la seva intervenció davant dels convidats. El d'avui ha estat el primer discurs de Stana al càrrec, on va aterrar la vigília del dia de Reis d'aquest any, després d'ocupar diferents responsabilitats a les ambaixades dels Estats Units a Pakistan, Itàlia, Turquia i Uruguai, i al Departament d'Estat a Washington.

Stana ha explicat que la diplomàcia és al cor de la política exterior dels Estats Units, però també ha admès que el país ha de donar resposta a desafiaments interns, que recorden que el país està lluny de ser perfecte, com els tirotejos a Illinois del 4 de juliol. "Al mateix temps que sanem les nostres ferides, afrontem els nostres problemes de forma oberta", ha assegurat la cònsol, que ha afegit que la voluntat d'abordar les imperfeccions a l'arena pública en comptes de fer veure que no existeixen és el que diferencia les democràcies de les autocràcies. 

consolbcn
La cònsol general sota la carpa dels Mossos

El vent i els núvols amenaçadors han assetjat el discurs de la cònsol, que ha revelat durant el seu parlament que els Mossos els havien "rescatat de la pluja" deixant-los carpes, com la que la protegia a ella mateixa mentre intervenia. "Sort que usem els mateixos colors, vermell, blau i blanc", ha bromejat. El conseller del ram, Joan Ignasi Elena, ha estat un dels assistents a l'acte, així com el conseller d'Empresa, Roger Torrent; Economia, Jaume Giró; Exteriors, Victòria Alsina; i Justícia, Lourdes Ciuró.