Les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél estan coincidint amb la recta final del procés del suplicatori que se segueix al Parlament Europeu contra la immunitat dels tres eurodiputats de JxCat, els exiliats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El motiu de la presó del raper podria afectar el vot final dels eurodiputats, i això comença a fer por a l'Estat, tal com descriu aquest anàlisi d'El Confidencial.

"Si les imatges de la presumpta revolta a favor de la llibertat d'expressió als carrers d'una desena de ciutats espanyoles calen entre els eurodiputats –a l'Eurocambra hi ha llibertat de vot- és possible que la majoria a favor del suplicatori es redueixi. Els assessors dels tres parlamentaris s'estan encarregant de fer-se-les arribar als membres no espanyols de l'Eurocambra. ERC es disposa a més a sol·licitar que el vot sigui secret amb l'esperança que diputats socialistes i democristians no secundin als seus grups parlamentaris", detalla l'article firmat pel periodista expert en geopolítica Ignacio Cembrero.

El ressò internacional de Hasél

Tot i que la conclusió de l'informe avalava retirar la immunitat dels eurodiputats, la qual va ser redactada pel búlgar Angel Dzhambazki, el qual forma part del mateix eurogrup que Vox, Cembrero reconeix que els titulars de la premsa espanyola sobre l'afer Hasél "són devastadors per a Espanya".

"El raper Hasél entre reixes per uns tuits crítics amb Juan Carlos". "És sabut que és arriscat arremetre contra els governants en els estats autocràtics, però les crítiques també poden ser arriscades a Espanya", titulava, el 19 de febrer, el diari Tagesspiegel de Berlín. Aquell mateix dia, a l'altra punta d'Europa, el setmanari catòlic milanès Famiglia Cristiana titulava: "La detenció de Pablo Hasél reactiva el debat sobre la llibertat d'expressió". "Com un raper va calar foc i sang al país", explicava el setmanari francès Le Point.

"Continuen els enfrontaments a Espanya després que un raper es converteixi en musa de la llibertat d'expressió", deia la portada del web del diari francès Le Monde el mateix dia de la detenció. "La condemna a presó d'un artista de rap a Espanya encén les protestes per la llibertat d'expressió", titulava, aquell mateix dia, el britànic Financial Times. "Disturbis i protestes a Espanya: la llibertat d’expressió està en perill?", es preguntava la radiotelevisió belga.

Què suposaria per a Espanya perdre el suplicatori?

Finalment, l'article apunta que un rebuig del suplicatori "seria un revés de gran calibre per a Espanya". "Aquesta vegada no seria un jutge belga o alemany el que desestimaria la petició cursada pel Tribunal Suprem, sinó l'òrgan de representació dels pobles d'Europa en què els socialistes espanyoles exerceixen, en teoria, una gran influència", explica. Amb tot, el mateix Cembreno s'afanya a afegir que aixecar la immunitat no suposaria el trasllat automàtic dels exiliats a Espanya, sinó que el cas tornaria a mans de la justícia belga, la qual ja ha rebutjat l'extradició de Lluís Puig i el raper Valtònyc.