Creix la sensació d'un avenç electoral a Espanya. El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, no descarta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convoqui les eleccions generals fent-les coincidir amb una repetició dels comicis catalans, però ha advertit aquest dimecres que "això comença a ser una bogeria". "Portem cinc convocatòries electorals a Euskadi en un any i aquesta seria la sisena en un any i poquet, més la de Galícia, més la de Catalunya...", ha assenyalat, segons informa l'agència Europa Press.

Aquestes declaracions les ha fet en el transcurs d'una entrevista en Ràdio Euskadi, on ha instat a posar en la política "una miqueta de serenitat i deixar temps, precisament per a això, per fer política, per fer acords i per fer que les coses avancin".

Després d'assenyalar que amb Sánchez "és impossible saber què és el que et farà a la cantonada", i que encara que el president del govern espanyol assegurava a la tribuna que duraria la legislatura fins a 2027, el portaveu jeltzale ha posat en dubte aquesta afirmació, argumentant que "fent coincidir aquest botó amb les eleccions catalanes, a Catalunya es juguen molts escons, ara el PSC està allà a l'alça, es juguen gairebé 50 escons, 40 i molts, i això pot ser un guanyar o un perdre en l'àmbit de tot l'Estat".

Així mateix, ha afegit que Sánchez "pot tenir la temptació de fer jugada doble, i que a Catalunya surti també i ja reforçat". "Ja no descarto res", ha afirmat, per recordar que "de moment, el Partit Popular segueix en aquesta línia de pressió màxima". Per això, ha considerat d'una "irresponsabilitat absoluta" les posicions dels "dos grans partits polítics espanyols, en termes de responsabilitat de cara al futur, per al progrés de la teva societat i per també calmar les aigües que venen molt regirades en els enfrontaments socials". "Així van i després diran que són la tira de patriotes i que són els partits que doten de força a l'Estat", ha dit.

Preguntat per l'ultimàtum del president del govern espanyol al PP perquè s'avingui a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Aitor Esteban ha instat a esperar a un moviment del govern espanyol, per després posicionar-se sobre això. "Evidentment, aquest tema ens preocupa, perquè està arribant un anquilosament quant a renovació de tribunals, etcètera, i cal buscar una sortida, i hem estat pensant en alternatives i proposades, però el primer que ha de moure fitxa és el govern, que al final i a la fi és el que té la força numèrica per acordar i per fer els nomenaments d'un possible nou consell", ha explicat.