El diari Telepolis, l'equivalent alemany del nord-americà Politico, ha relacionat el nou ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, amb l'"ultranacionalisme" espanyol, i considera la seva elecció com un de les tries més contradictòries del nou executiu de Pedro Sánchez. Segons Telepolis, situar un socialdemòcrata que alhora és un "nacionalista de dretes" al capdavant del ministeri d'Afers Exteriors és un error.

"El PSOE tindrà el govern minoritari més dèbil d'Europa i Pedro Sánchez diu que vol "construir un consens contra l'escalada de tensions", però amb el manteniment del control financer sobre la Generalitat i amb Borrell com a ministre que vol "desinfectar" Catalunya, apunta cap al contrari", assenyala el diari. Tot plegat són "missatges fatals" que Pedro Sánchez està enviant a Catalunya.

Segons Telepolis, Borrell és membre de la "ultranacionalista" Societat Civil Catalana (SCC), i compara un dels grups impulsors d'aquesta plataforma, Somatemps, que defineix com a "formació radical de dreta identitària", amb entitats ultres com Aurora Daurada a Grècia, Casa Pound a Itàlia o MSR a Espanya. El diari apunta de Ciutadans també està involucrat en Societat Civil Catalana i que el partit d'Albert Rivera va tenir relacions amb "els radicals de dreta i racistes" de Libertas.

El diari indica que els independentistes catalans van fer un gest cap al diàleg quan van acceptar formar un govern sense els presos polítics i exiliats, i es mostra sorprès que Sánchez no hi correspongui.