El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha tornat a condemnar l’Estat espanyol per coartar la llibertat d'expressió, aquest cop per la condemna a dos ecologistes que van ser multats per publicar una carta oberta en un diari criticant el jutge que havia autoritzat una llicència ambiental a una companyia minera a Terol el 2009.

El TEDH ha condemnat l’Estat espanyol a pagar prop de 19.500 euros als dos ecologistes, ja que el tribunal considera que les ONG tenen gairebé la mateixa llibertat d’expressió que la premsa en els assumptes d'interès públic. Els afectats es van defensar al·legant que havien criticat el jutge emparant-se en la seva llibertat d’expressió, però la Fiscalia va obrir una investigació d’ofici i un jutjat penal els va condemnar, el 2012 a pagar 2.400 euros de multa a cadascun i 6.000 euros d’indemnització al jutge criticat. La sentència va ser confirmada per l’Audiència de Terol.

Els condemnats van recórrer al Tribunal Constitucional, que els va confirmar la sentència per quatre vots a dos, tot i que els ecologistes van rebre el suport de la fiscalia en aquesta ocasió. El TEDH considera ara que en determinades qüestions d’interès públic les ONG tenen la mateixa llibertat d’expressió que els mitjans de comunicació, perquè vigilen els poders. Per tot això, i per cinc vots a dos, el TEDH dona la raó als apel·lants.

Espanya ja va ser condemnada

Al 2018 la justícia europea va condemnar a Espanya per sentenciar a dos joves a quinze mesos de presó per cremar imatges del rei. Estrasburg per unanimitat va establir que la crema d'imatges dels monarques emèrits forma part d'una "crítica política a la institució de la monarquia" i "al Regne d'Espanya", de manera que és completament legal i entra dins el dret a la llibertat d'expressió de tots els ciutadans. Per tot plegat, el TEDH va condemnar Espanya a indemnitzar els joves amb 9.000 euros.

El TEDH condemna Espanya per la violència policial a 'Envolta el Congrés'

El TEDH ha dictat una sentència desfavorable contra l'estat espanyol, a qui condemna per no investigar l'actuació policial després de la manifestació 'Envolta el Congrés' a Madrid el 2012.

Segons la sentència, els fets derivats del 29 de setembre de 2012 constitueixen una violació de l'article 3 del Conveni de Drets Humans en el seu aspecte processal, que contempla la prohibició de la tortura. La falta d’investigació per part dels tribunals espanyols i la impossibilitat de trobar als policies implicats, que no anaven identificats, ha estat clau en la decisió. 

Imatge principal: Foto de la seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans. - ACN